Piernik świąteczny

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami i chcąc poczuć już ten świąteczny klimat rozpoczęłam przygotowania ; ) Uwielbiam nie tylko ten wyjątkowy czas, ale także przyrządzanie pierników ; ) Zdarzyło mi się już piec piernik w środku lata, ale znajomi dziwnie na to patrzą… ; ) Przyjęło się raczej, że jest to ciasto zarezerwowane na ten jeden moment w roku, a według mnie to wielka szkoda! ; ) Przepis na mój ukochany piernik odkryłam już w zeszłym roku, ale muszę przyznać, że ta wersja jest równie pyszna! Powidła wzbogacone dodatkiem pomarańczy i suszonych śliwek bardzo mi odpowiadają, a co ważniejsze z ciastem nie było żadnych problemów podczas pieczenia – jest to przepis, który musi się udać ; ) Marzą mi się warsztaty u p. Pawła Małeckiego, bo jego pomysły są super ; ) Polecam!!!

Piernik świąteczny z powidłami i czekoladą



Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 150 g kuwertury czekoladowej
  • 100 g miodu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 laski cynamonu
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 125 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, kuwerturę czekoladową i miód. Dodać gwiazdki anyżu, laski cynamonu i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Całość mocno podgrzać, (do około 60-70°C), jednak pilnując by nie zagotować masy. Następnie zestawić z ognia i ostudzić do temperatury 30-35°C.
Usunąć gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać, a następnie połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość przelać do formy (zalecana to 40 x 10 cm, choć ja użyłam 30 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić.

Składniki na przełożenie:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (410 g)
  • 150 g suszonych śliwek
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • skórka otwarta z 1/2 pomarańczy
  • 3 laski cynamonu

W garnku połączyć wszystkie składniki, gotować, mieszając na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania − konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjąć laski cynamonu i zmiksować. Tak przygotowane powidła ostudzić i przełożyć nimi piernik.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka miękkiego masła

Śmietankę zagotować i dodać pokruszoną czekoladę deserową. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodać miękkie masło. Całość starannie wymieszać.

Piernik polać ostudzoną polewą czekoladową, rozprowadzić ją dokładnie z każdej strony.

Smacznego : )

piernik świąteczny

Komentarzy: 29

  1. 24 listopada 2013 / 16:52

    o matko ale bym zjadła kawałek:)
    na mnie też czasem dziwnie patrzą jak robię coś w środku roku zarezerwowane na inne okazje:p ale jak się ma ochotę zjeść to nic na to nie poradzę:P

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2013 / 17:01

      Dokładnie, czasem trudno się oprzeć i nie ma sensu walczyć z zachciankami 😀

  2. 24 listopada 2013 / 17:46

    Ja szykuję się, żeby upiec piernik, bo mam wielką ochotę.

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2013 / 17:51

      Koniecznie 🙂 osobiście uwielbiam, więc teraz bardzo często się u nas pojawiają… 🙂

  3. 25 listopada 2013 / 10:36

    to deser, który kojarzy mi się tylko i wyłącznie ze świętami:)ależ on musiał cudownie pachnieć, o smaku już nie wspomnę:)

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2013 / 10:51

      Oj tak, bardzo aromatyczny i pyszny 🙂 Pierniki obecnie królują 🙂

  4. 25 listopada 2013 / 14:06

    No nie… piernik i powidła śliwkowe :). I jak tu czegoś takiego nie spróbować… Może uda mi się w tym dotrwać do Świąt 😉

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2013 / 14:23

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  5. 27 listopada 2013 / 0:24

    Przygotowania do Świąt już czas zacząć, więc wypiek jak najbardziej na czasie:)))

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2013 / 0:58

      Zdecydowanie! ja już odliczam… 😀

  6. Luka
    27 listopada 2013 / 10:37

    Pernik wygląda bosko, czuć że zbliżają się święta, fajnie że w ,kuchni Lidla, coraz więcej przepisów na świąteczne wypieki, dziś robię ciasteczka korzenne p.Pawła, mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2013 / 10:44

      Bardzo dziękuje 😉

  7. piccolino
    29 listopada 2013 / 1:33

    Szukałam przepisu na coś nowego – i znalazłam ! 🙂 Moje ciasto czekoladowe z jabłkami było dobre, ale to będzie jakaś odmiana…

  8. Marta
    1 grudnia 2015 / 18:46

    Ile najwcześniej przed świętami można upiec ten piernik?

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2015 / 23:01

      Ten piernik jest im świeższy tym lepszy. Po upieczeniu od razu nadaje się do jedzenia, więc nie piekłabym go dużo wcześniej 🙁

      • Marta
        3 grudnia 2015 / 22:48

        Ok 🙂 wolałam się upewnić. W tym roku wypróbuję ten przepis 🙂 dziękuję za odpowiedź

        • Marta
          Autor
          3 grudnia 2015 / 23:51

          Oczywiście, też planuję wszystko z wyprzedzeniem 🙂 Życzę smacznego 🙂

  9. Sansa
    1 grudnia 2015 / 23:27

    Wygląda bardzo zachęcająco, odlczam do Świąt 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2015 / 20:41

      Ja również 🙂

  10. Asia
    15 listopada 2016 / 15:41

    Super przepis, smakuje idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2016 / 23:24

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Misia
    8 grudnia 2016 / 23:47

    Piernik jest wprost idealny! długo szukałam i wiele przepisów miałam okazję przestować i nareszcie strzał w dziesiątkę 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:24

      Bardzo dziękuję, ogromnie mi miło 🙂

  12. Iga
    15 listopada 2018 / 17:40

    Pyszny bardzo dziękuję za ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2018 / 1:52

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  13. Ala
    2 grudnia 2018 / 15:02

    Pychotka właśnie sie zajadamy odkryłam Twoja stronę niedawno ale przepisy mi sie sprawdziły wiec bede zaglądać bo smaki mamy widać podobne pozdrawiam Ala

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2018 / 23:45

      Bardzo mi miło, dziękuję za motywujący komentarz i zapraszam częściej 🙂

  14. Anets
    23 grudnia 2018 / 16:29

    Czym zastąpić kuweture czekoladową

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:13

      Gorzką czekoladą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 16 =