Kontakt

blog kulinarny

Piernik świąteczny

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami i chcąc poczuć już ten świąteczny klimat rozpoczęłam przygotowania ; ) Uwielbiam nie tylko ten wyjątkowy czas, ale także przyrządzanie pierników ; ) Zdarzyło mi się już piec piernik w środku lata, ale znajomi dziwnie na to patrzą… ; ) Przyjęło się raczej, że jest to ciasto zarezerwowane na ten jeden moment w roku, a według mnie to wielka szkoda! ; ) Przepis na mój ukochany piernik odkryłam już w zeszłym roku, ale muszę przyznać, że ta wersja jest równie pyszna! Powidła wzbogacone dodatkiem pomarańczy i suszonych śliwek bardzo mi odpowiadają, a co ważniejsze z ciastem nie było żadnych problemów podczas pieczenia – jest to przepis, który musi się udać ; ) Marzą mi się warsztaty u p. Pawła Małeckiego, bo jego pomysły są super ; ) Polecam!!!


Piernik z powidłami i czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 150 g kuwertury czekoladowej
  • 100 g miodu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 laski cynamonu
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 125 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, kuwerturę czekoladową i miód. Dodać gwiazdki anyżu, laski cynamonu i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Całość mocno podgrzać, (do około 60-70°C), jednak pilnując by nie zagotować masy. Następnie zestawić z ognia i ostudzić do temperatury 30-35°C.
Usunąć gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać, a następnie połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość przelać do formy (zalecana to 40 x 10 cm, choć ja użyłam 30 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić.

Składniki na przełożenie:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (410 g)
  • 150 g suszonych śliwek
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • skórka otwarta z 1/2 pomarańczy
  • 3 laski cynamonu

W garnku połączyć wszystkie składniki, gotować, mieszając na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania − konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjąć laski cynamonu i zmiksować. Tak przygotowane powidła ostudzić i przełożyć nimi piernik.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka miękkiego masła

Śmietankę zagotować i dodać pokruszoną czekoladę deserową. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodać miękkie masło. Całość starannie wymieszać.

Piernik polać ostudzoną polewą czekoladową, rozprowadzić ją dokładnie z każdej strony.

Smacznego : )


Piernik świąteczny





Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 24 listopada, 2013
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Wyroby na różne okazje

29 komentarzy

  1. o matko ale bym zjadła kawałek:)
    na mnie też czasem dziwnie patrzą jak robię coś w środku roku zarezerwowane na inne okazje:p ale jak się ma ochotę zjeść to nic na to nie poradzę:P

    1. Dokładnie, czasem trudno się oprzeć i nie ma sensu walczyć z zachciankami 😀

  2. Ja szykuję się, żeby upiec piernik, bo mam wielką ochotę.

    1. Koniecznie 🙂 osobiście uwielbiam, więc teraz bardzo często się u nas pojawiają… 🙂

  3. to deser, który kojarzy mi się tylko i wyłącznie ze świętami:)ależ on musiał cudownie pachnieć, o smaku już nie wspomnę:)

    1. Oj tak, bardzo aromatyczny i pyszny 🙂 Pierniki obecnie królują 🙂

  4. No nie… piernik i powidła śliwkowe :). I jak tu czegoś takiego nie spróbować… Może uda mi się w tym dotrwać do Świąt 😉

    1. Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  5. Przygotowania do Świąt już czas zacząć, więc wypiek jak najbardziej na czasie:)))

    1. Zdecydowanie! ja już odliczam… 😀

  6. Luka

    Pernik wygląda bosko, czuć że zbliżają się święta, fajnie że w ,kuchni Lidla, coraz więcej przepisów na świąteczne wypieki, dziś robię ciasteczka korzenne p.Pawła, mniam 🙂

  7. piccolino

    Szukałam przepisu na coś nowego – i znalazłam ! 🙂 Moje ciasto czekoladowe z jabłkami było dobre, ale to będzie jakaś odmiana…

  8. Marta

    Ile najwcześniej przed świętami można upiec ten piernik?

    1. Marta

      Ten piernik jest im świeższy tym lepszy. Po upieczeniu od razu nadaje się do jedzenia, więc nie piekłabym go dużo wcześniej 🙁

      1. Marta

        Ok 🙂 wolałam się upewnić. W tym roku wypróbuję ten przepis 🙂 dziękuję za odpowiedź

        1. Marta

          Oczywiście, też planuję wszystko z wyprzedzeniem 🙂 Życzę smacznego 🙂

  9. Sansa

    Wygląda bardzo zachęcająco, odlczam do Świąt 🙂

    1. Marta

      Ja również 🙂

  10. Asia

    Super przepis, smakuje idealnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Misia

    Piernik jest wprost idealny! długo szukałam i wiele przepisów miałam okazję przestować i nareszcie strzał w dziesiątkę 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, ogromnie mi miło 🙂

  12. Iga

    Pyszny bardzo dziękuję za ten przepis 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  13. Ala

    Pychotka właśnie sie zajadamy odkryłam Twoja stronę niedawno ale przepisy mi sie sprawdziły wiec bede zaglądać bo smaki mamy widać podobne pozdrawiam Ala

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję za motywujący komentarz i zapraszam częściej 🙂

  14. Anets

    Czym zastąpić kuweture czekoladową

    1. Marta

      Gorzką czekoladą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
8 + 21 =


Top