Risotto z dynią i kiełbasą myśliwską na mleku kokosowym

Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych, ponieważ najczęściej można wyczarować coś pysznego w bardzo prosty i szybki sposób ; ) Dodatkową zaletą jest oczywiście mała ilość rzeczy do zmywania : ) Tym razem przedstawiam Wam risotto z dodatkiem dyni i kiełbasy myśliwskiej, przygotowane na mleku kokosowym : ) Aby dodatkowo je urozmaicić dodałam pikantnej papryczki chili i ziaren sezamu. Wyszło pysznie! Polecam : )


Risotto na mleku kokosowym z dynią, kiełbasą myśliwską i papryczką chili

Składniki :

  • 100 g dyni
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 kiełbasy myśliwskie Polskie Wędliny marki Tesco (ok. 100g )
  • 2 łyżki masła
  • 100 g ryżu Arborio na risotto
  • 50 ml białego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego lub ew. wody
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • ziarna sezamu do posypania

Na patelni (najlepiej teflonowej) rozpuścić masło i dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Delikatnie podsmażyć, a następnie dodać pokrojoną w talarki kiełbasę myśliwską, wymieszać. Dodać ryż i ponownie mieszać, do czasu, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Dodać wino, a po chwili połowę bulionu. Często mieszać, a gdy ryż wchłonie całe płyny dodać pozostałą część bulionu. Nadal mieszać, czekając na ponowne wchłonięcie pozostałej części bulionu. Dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku. Mieszać i gotować przez około 20-25 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pamiętając, że ryż powinien być ugotowany al dente. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.

Smacznego : )


Pyszne risotto na mleku kokosowym

 

Risotto na mleku kokosowym z dynia



Komentarzy: 8

  1. 26 listopada 2013 / 21:57

    no, trafiłaś w nasze gusta obiadowe jak nic, mój mąż byłby w siódmym niebie;D

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2013 / 0:56

      O to bardzo się cieszę i polecam 😀

  2. 28 listopada 2013 / 19:59

    ciekawe połączenie smaków:)

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2013 / 20:37

      Zdecydowanie polecam:)

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2013 / 0:17

      Bardzo dziękuje 😉

  3. 1 grudnia 2013 / 15:39

    Nie spotkałam się z takim oryginalnym pomysłem na rizzotto jeszcze. Super. I pyszne przede wszystkim, dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2013 / 16:28

      Bardzo mi miło, że smakowało:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 4 =