Kontakt

blog kulinarny

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe

W komentarzach poleciliście mi ostatnio kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe i przyznaję, że był to dobry wybór! Święta nie kojarzyły mi się dotąd z rogalikami, ale w takiej wersji pasują idealnie : ) Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam ; )


Kruche rogaliki kuchnia lidla

Składniki :

  • 150 mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 60 g mielonych migdałów
  • 40 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii

Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża posiekać i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałeczek i podzielić na części. Z każdej z nich uformować rogalik i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Składniki na posypkę

Wszystkie składniki wrzucić do szczelnego pojemnika lub słoika. Zamknąć, wymieszać potrząsając i trzymać je razem przez czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obsypać z każdej strony cukrem z cynamonem. Cukier z cynamonem i laską wanilii można zostawić także na później i używać do innych wypieków : )

Smacznego : )


Kruche rogaliki


Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe





Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 listopada, 2013
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasteczka, Rogaliki, Tarty i kruche ciasta, Wyroby na różne okazje

24 komentarzy

  1. Wow, urocze te rogaliki. I nie wątpię, że pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo pyszne, szkoda tylko, że tak szybko się kończą.. 😀

  2. Smakowicie wyglądają. Ostatnio robiłam migdałowe, również pyszne:)

    1. Bardzo dziękuję 🙂 migdałowe również bym chętnie zjadła 🙂

  3. Sylwia

    Robiłam ostatnio identyczne 🙂 poszły w mig 🙂 użyłam do nich cukru waniliowego własnej roboty, który robię od kiedy odkryłam sklep i zakupiłam na nim wanilię i inne przyprawy, są naprawdę aromatyczne i świeże 🙂 Polecam!! Rogaliki są przepyszne 🙂 Pozdrawiam

    1. Marta

      O tak domowy cukier waniliowy jest najlepszy 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. zjadabym jednego. albo dziesięć. i byłabym w niebie! 😉

    1. Marta

      Proszę się częstować 🙂

  5. Uwielbiam rogaliki, Twoje wyglądają obłędnie!

    1. Takie “małe” wypieki są super 🙂

  6. Mary_Lu

    generalnie dobre, ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie, dałabym o połowę mniej cukru(nie posypywałam dodatkowo cukrem), ale wiem wiem wiem Marta Ty uwielbiasz słodkie słodycze 🙂

    1. Dokładnie tak – jak dla mnie były super 🙂 Bardzo fajnie, że skorzystałaś z przepisu 🙂

  7. Urocze rogaliki i jakie kuszące, serdecznie pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Trudno się im oprzeć 🙂

  8. ciaasteczky

    ile kalorii ma taki rogalik?

    1. Marta

      Szczerze mówiąc nie mam pojęcia 🙂 może w internecie będzie jakiś przelicznik 🙂

  9. Roksana

    Witam, czy zamiast masła mozna użyć margaryny bezmlecznej?

    1. Marta

      Witam 🙂 nie miałam niestety okazji wypróbować takiej opcji, ale powinno się udać 🙂

  10. Mia

    Bardzo dobre 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top