Sernik z jabłkami siostry Anastazji

Kiedy zobaczyłam ten sernik w książce Siostry Anastazji wiedziałam, że muszę go zrobić! Na pewno znacie podobną wersję z brzoskwiniami (która przy okazji jest jedną z moich ulubionych… ; ), ale polecam Wam wypróbować także dodatek jabłek. Sernik jest pyszny, idealny na nadchodzące Święta! Polecam : )


Sernik z jabłkami

Składniki na ciasto (blacha 23×38 cm):

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami na jasną masę. Dodać do mąki. Dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich wyłożyć dno blachy, a drugą przełożyć do zamrażarki.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 4-5 jabłek

Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem pudrem. Ser zmielić lub utrzeć mikserem. Dodać do masy z margaryny, żółtek i cukru. Dodać proszek do pieczenia i budyń (proszek). Wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łopatką. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Na ser nałożyć małe ćwiartki obranych jabłek, jedną obok drugiej.

Składniki na pianę bezową:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą lub sylikonową łyżką. Wylać równo na jabłka. Na pianę równomiernie zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 50-60 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego : )


Sernik z jabłkami Siostra Anastazja



Komentarzy: 28

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2013 / 14:37

      Ja także 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2013 / 14:37

      Mam tam samo 🙂

  1. 2 grudnia 2013 / 13:16

    Wygląda przepięknie. Problem w tym, że wszystkie Twoje serniki (i wypieki) takie są i jak sie tu zdecydować, co upiec?:)

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2013 / 14:38

      Bardzo dziękuję!:) miło się czyta takie pozytywne komentarze 🙂

  2. 2 grudnia 2013 / 15:25

    serniki wielbię wszelakie. ale z jabłkami nie jadłam jeszcze.
    wygląda świetnie :]

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2013 / 20:48

      Koniecznie wypróbuj, również uwielbiam serniki i wersja z jabłkami do tej pory mi nie pasowała, a jednak.. 🙂 wyszło pysznie 😀

  3. 2 grudnia 2013 / 16:10

    Świetny jest ten sernik 🙂 Znam przepisy siostry Anastazji – koleżanka jest fanką 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2013 / 20:47

      Jej książkę mam od niedawna i pomimo, że jest napisana w dość chaotyczny sposób, przepisy które już wykonałam były bardzo smaczne 🙂

  4. 2 grudnia 2013 / 21:28

    ten z brzoskwiniami bardzo lubię, a szarlotka moje kochane ciacho, więc to połączenie jest wprost dla mnie:)
    ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2013 / 21:56

      W takim razie gorąco polecam 🙂 a głos jak zawsze będzie oddany 🙂

  5. 3 grudnia 2013 / 12:21

    Pysznie podany i pokazany. A bloga dołączyłam sobie do obserwowanych. Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2013 / 17:26

      Bardzo mi miło i również pozdrawiam 🙂

  6. 3 grudnia 2013 / 22:30

    Sernik, do tego jabłka. Moje ulubione smaki 🙂 Na pewno pyszny!

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2013 / 23:33

      Na pewno by Ci zasmakował 🙂

  7. 10 grudnia 2013 / 21:03

    Choć nie znam przepisów siostry Anastazji, to z wielką ochotą bym się skusiła na Twój, bardzo apetyczny !

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2013 / 22:26

      Gorąco polecam 🙂

  8. Justyna
    23 sierpnia 2016 / 15:26

    Cudowny serniczek, bardzo prosty do zrobienia, cała rodzinka zachwycona więc rozszedł się w oka mgnieniu 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2016 / 16:58

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Ala
    14 listopada 2016 / 16:36

    Przepyszny wyszedł 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2016 / 16:58

      Super, że posmakował 🙂

  10. Ada
    15 listopada 2016 / 23:55

    Wygląda świetnie a smakuje jeszcze lepiej 🙂 bardzo lubię Twoją stronę, bo przepisy są niezawodne gratuluję 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 0:55

      Bardzo dziękuję za ciepłe słowa 🙂

  11. Ula
    6 grudnia 2016 / 13:00

    Sernik jest przepyszny mogę go piec bez końca 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2016 / 23:05

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Lila
    25 marca 2018 / 22:37

    Pychotka uwielbiam go goscie tez zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:55

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
23 + 8 =