Kontakt

blog kulinarny

Domowy cukier waniliowy

Do świątecznych wypieków bardzo często wykorzystuję cukier wanilinowy, w tym roku postanowiłam więc, że sama spróbuję przygotować jego domowy odpowiednik. Co prawda cukier z torebki bardzo różni się od tego domowego, ale dla mnie zdecydowanie bardziej aromatyczny i korzenny jest ten z prawdziwą wanilią! Jeśli spróbujecie, na pewno nie wrócicie już do tego kupnego. U Dorotuś, od której zaczerpnęłam przepis, dowiedziałam się, że podobnie możemy również przygotować cukier cynamonowy, w sam raz na nadchodzące święta ; )


Domowy cukier z waniliowy

Składniki :

  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii

Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka, które następnie mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2-3 części i również zakopać w cukrze. Szczelnie zamknąć pojemnik i wstrząsnąć. Cukier będzie gotowy do użycia po 1- 2 tygodniach. Można go używać jako zwykłego, granulowanego cukru.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 5 grudnia, 2011
Kategorie: Konkursy, akcje, eventy, Porady, Przetwory, Sezonowo

8 komentarzy

  1. yamotka

    super, jutro kupie wanielie i cynamon i na siweta jak znalazl

  2. Mary_Lu

    Ja Cież pierdziele ale fajnie! Wypróbuję 🙂

  3. medium-size

    Świetne!
    P.S. Miłych Mikołajek 🙂

  4. lila

    Wczoraj wykonałam, nawet taka kuchenna kaleka jak ja dała rade, pełen sukces :-DDDDD

  5. Świetny pomysł! Często dostaję jak prezent laski wanilii od sklepu Ale dobre,a właśnie myślałam, że mogłabym zrobić ten waniliowy cukier, ale nie widziałam jak to zrobić. Ale dzięki Tobie już wiem i zrobię w tym tygodniu:) Uściski:)

  6. Anka

    Dobry pomysł!

  7. rejczel

    Zrobiłam dzisiaj i czekam na efekty :)))

  8. Dla mnie to oczekiwanie jest zawsze najgorsze:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
27 + 17 =


Top