Site icon marta-gotuje.pl

Piernik z powidłami i czekoladą

Klasyczny, świąteczny piernik z powidłami, oblany czekoladą. Wilgotny, mięciutki i bardzo aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i nie traci na smaku. Polecam!!!

Składniki (blaszka 21 x 21 cm):

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek i dodawać kolejno do masła z cukrem, stale miksując. Następnie dodać miód i śmietanę, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Całość przesiać do maślanej masy i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać przygotowane ciasto.  Piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 165 C, do suchego patyczka. Jeśli piernik będzie zbyt szybko brązowieć można z wierzchu przykryć go papierem do pieczenia.

Ostudzony piernik przeciąć na dwa blaty. Pierwszy z nich posmarować 2/3 powideł, przykryć drugim blatem i pozostałą 1/3 powideł rozsmarować na wierzch ciasta. Udekorować polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

Kremówkę mocno rozgrzać, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na kilka minut i dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Więcej świątecznych przepisów znajdziecie w zakładce Boże Narodzenie oraz na moim Instagramie.

Exit mobile version