Nasza rodzina uwielbia drożdżowe wypieki, dla dzieci wystarczy najprostsza wersja z samą kruszonką, dorosła część wybiera wersję z owocami : ) Przepis na placek drożdżowy dostałam od naszej przedszkolnej kucharki – p. Iwonki i idealnie oddaje on smak drożdżowego ciasta, które pamiętam z czasów dzieciństwa : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm – może być trochę większa):
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 50 g drożdży
- szczypta soli
Drożdże rozetrzeć w misce z łyżką cukru, odstawić na kilka minut. W tym czasie masło rozpuścić z mlekiem i cukrem, przestudzić. Letnie mleko z tłuszczem i cukrem wlać do drożdży, dodać żółtka i przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto (użyłam robota kuchennego) i odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
- 1 cukier waniliowy
- 180 g masła
Do garnka po roztopionym mleku i tłuszczu przełożyć masło, cukier i cukier waniliowy, roztopić. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Opcjonalnie:
- ulubione owoce – u mnie 200 g śliwek (na połowę ciasta)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrośnięte ciasto, a na to trochę kruszonki, owoce i posypać resztą kruszonki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 40-45 minut do suchego patyczka.
Smacznego!