Placek drożdżowy

Nasza rodzina uwielbia drożdżowe wypieki, dla dzieci wystarczy najprostsza wersja z samą kruszonką, dorosła część wybiera wersję z owocami : ) Przepis na placek drożdżowy dostałam od naszej przedszkolnej kucharki – p. Iwonki i idealnie oddaje on smak drożdżowego ciasta, które pamiętam z czasów dzieciństwa : ) Polecam!!!

Placek drożdżowy

Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm – może być trochę większa):

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli

Drożdże rozetrzeć w misce z łyżką cukru, odstawić na kilka minut. W tym czasie masło rozpuścić z mlekiem i cukrem, przestudzić. Letnie mleko z tłuszczem i cukrem wlać do drożdży, dodać żółtka i przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto (użyłam robota kuchennego) i odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na kruszonkę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
  • 1 cukier waniliowy
  • 180 g masła

Do garnka po roztopionym mleku i tłuszczu przełożyć masło, cukier i cukier waniliowy, roztopić. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Opcjonalnie:

  • ulubione owoce – u mnie 200 g śliwek (na połowę ciasta)

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrośnięte ciasto, a na to trochę kruszonki, owoce i posypać resztą kruszonki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 40-45 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

Placek drożdżowy przepis
Placek drożdżowy najlepszy przepis

Komentarzy: 20

  1. Monika
    5 września 2019 / 11:40

    Piękny placuszek i super sposób na kruszonkę, u mnie w domu robi się w ten sam sposób i rzadko spotykam go u innych osób a jest najlepsza 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2019 / 10:20

      Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂

  2. Majka
    5 września 2019 / 15:14

    Wypisz wymaluj – placek mojej mamy 🥰

    • Marta
      Autor
      6 września 2019 / 10:20

      Najlepsza rekomendacja 😉

  3. Natalia
    5 września 2019 / 15:26

    Pierwszy raz taką kruszonkę widzę, spróbuję jutro. U nas zawsze kruszonkę robiło się rozdrabniając w palcach zimne masło z mąką i cukrem. Czy tę kruszonkę później się jakoś ściera? robi jak zacierki?

    • Marta
      Autor
      6 września 2019 / 10:23

      Tak, sposób z roztopionym masłem jest zdecydowanie mniej popularny 🙂 Konsystencja może wydać się dziwna, ale proszę się nie zrażać, kiedy masa przestygnie wystarczy palcami kruszyć ją na ciasto.

  4. Anka
    5 września 2019 / 22:15

    Cudowne ciasto ❤️

    • Marta
      Autor
      6 września 2019 / 10:23

      Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂

  5. Natalia
    8 września 2019 / 15:44

    Pysznie mi wyszło dziękuję bo dopiero ropoczynam przygodę z pieczeniem 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2019 / 17:01

      Ogromnie się cieszę i gratuluję rozpoczęcia super przygody 🙂

  6. Dusia
    13 września 2019 / 8:24

    Smak dzieciństwa ❤️ Wyszedł mi idealnie ❤️

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:56

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Bonie
    17 września 2019 / 14:23

    W smaku ciasto jest wspaniałe i pięknie wyrasta 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2019 / 18:43

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  8. 19 września 2019 / 13:24

    Mój placek podbił wszystkim serca na imprezie. To zawsze działa … mniam

    • Marta
      Autor
      20 września 2019 / 13:10

      Super, bardzo mi miło 🙂

  9. Ewelina
    25 września 2019 / 16:03

    Smaki mojej młodości bardzo fajny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:35

      Cieszę się, że placek przypadł do gustu 🙂

  10. 27 września 2019 / 12:13

    Co jak co, ale ten placek jest najlepszy ze wszystkich i zawsze wszystkim smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2019 / 10:51

      Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 3 =