Site icon marta-gotuje.pl

Prosty chleb z żurawiną

Domowe pieczywo zazwyczaj kojarzy nam się z długim czasem przygotowania i koniecznością wykazania się kulinarnymi zdolnościami. Na szczęście poniższy przepis należy do tych najprostszych (wystarczy wszystko wymieszać łyżką!), które zawsze się udają. Lista składników jest bardzo krótka, więc przeważnie powinniście mieć je pod ręką. Chleb ma pyszną, chrupiącą skórką (widoczny na zdjęciu dodatek w postaci nasion chia to efekt niezamierzony, taki skromny dodatek od mojego pomocnika, który wykorzystał moment nieuwagi z mojej strony… ; ) i mięciutki środek. Polecam!!!



Składniki (keksówka o wymiarach 35 x 12 cm):

Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (można również wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Przełożyć wyrośnięte ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 80 minut.

Smacznego : )








Inspiracja: „Mała wielka uczta” P. Stępień
Exit mobile version