Prosty chleb z żurawiną

Domowe pieczywo zazwyczaj kojarzy nam się z długim czasem przygotowania i koniecznością wykazania się kulinarnymi zdolnościami. Na szczęście poniższy przepis należy do tych najprostszych (wystarczy wszystko wymieszać łyżką!), które zawsze się udają. Lista składników jest bardzo krótka, więc przeważnie powinniście mieć je pod ręką. Chleb ma pyszną, chrupiącą skórką (widoczny na zdjęciu dodatek w postaci nasion chia to efekt niezamierzony, taki skromny dodatek od mojego pomocnika, który wykorzystał moment nieuwagi z mojej strony… ; ) i mięciutki środek. Polecam!!!


Szybki chleb

Składniki (keksówka o wymiarach 35 x 12 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g płatków owsianych
  • 60 g suszonej żurawiny

Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (można również wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Przełożyć wyrośnięte ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 80 minut.

Smacznego : )


Szybki i prosty chleb


Domowy chleb


Prosty domowy chleb


Inspiracja: “Mała wielka uczta” P. Stępień

Komentarzy: 48

  1. Mirka
    9 września 2015 / 11:12

    Bosko wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2015 / 22:27

      Dziękuję, smakuje wyśmienicie 🙂

  2. 9 września 2015 / 11:13

    Na pewno go zrobię i to jak najszybciej!! ;))

    • Marta
      Autor
      9 września 2015 / 22:28

      Koniecznie, jest pyszny 🙂 daj znać jak smakowało 🙂

  3. 9 września 2015 / 13:55

    Wygląda świetnie!

    • Marta
      Autor
      9 września 2015 / 22:28

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. 9 września 2015 / 20:03

    wygląda pysznie, a poza tym piękne zdjęcia! 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2015 / 22:29

      Bardzo dziękuję 🙂 polecam wypróbować 🙂

  5. Anusia
    9 września 2015 / 21:54

    Nie wiedziałam, że pieczenie chleba jest takie łatwe..

    • Marta
      Autor
      9 września 2015 / 22:29

      Sama również byłam zdziwiona 😉

  6. Ilka
    9 września 2015 / 22:00

    Jutro robię! muszę tylko kupić żurawinę 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2015 / 22:29

      Daj znać jak smakowało 🙂

      • Ilka
        10 września 2015 / 23:13

        Pycha!!! 🙂 smakuje tak dobrze jak wygląda, łatwy do zorbienia, rodzinka zadowolona 🙂

        • Marta
          Autor
          10 września 2015 / 23:15

          Bardzo mi miło 🙂

  7. Kinia
    9 września 2015 / 22:25

    Pięknie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2015 / 22:30

      Bardzo dziękuję, smakuje również bardzo dobrze 🙂

  8. Lucy
    9 września 2015 / 23:17

    Pszyny okaz 🙂

    • Marta
      Autor
      10 września 2015 / 23:15

      Dziękuję 🙂

  9. Iwona
    10 września 2015 / 12:01

    Zapowiada się świetnie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 września 2015 / 23:19

      Polecam wypróbować 🙂

  10. Agata
    10 września 2015 / 13:15

    Zrobiłam dziś na śniadanie i jest jeszcze smaczniejszy niż myślałam! pieczywa od dawna nie kupuję, bo w sklepach jakieś napompowane, ale taki chleb to co innego. Polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 września 2015 / 23:18

      Dziękuję za komentarz, cieszę się, że chlebek smakował 🙂

  11. 10 września 2015 / 21:00

    Mniam, pysznie wygląda 🙂
    Bardzo lubię chleby z żurawiną 🙂

    • Marta
      Autor
      10 września 2015 / 23:17

      Mam tak samo! jak jest z żurawiną, wiem że będzie mi smakował 🙂

  12. Lu
    10 września 2015 / 21:17

    Martuś takie cuda tylko u Ciebie <3

    • Marta
      Autor
      10 września 2015 / 23:17

      Dziękuję 🙂

  13. 10 września 2015 / 21:56

    no idealny, taki chlebek smakuje najlepiej z rana, z pyszną kawą, masłem, żadne tam inne dodatki <3

    i buziak dla pomocniCY 😉

    • Marta
      Autor
      10 września 2015 / 23:17

      Dokładnie! świeży chleb plus masło, albo dżem i pyszne śniadanie gotowe 🙂 a pomocnik hmmm trochę nerwów było, ale przebolałam hihi 😉

  14. Kalina
    12 września 2015 / 0:44

    Bardzo smaczny

    • Marta
      Autor
      13 września 2015 / 0:28

      Miło mi, że smakował 🙂

  15. Aga
    19 września 2015 / 13:53

    a czy woda ma być letnia/ ciepła żeby wyrósł? bo albo jestem ślepa albo nie znalazłam informacji;)

    • Marta
      Autor
      20 września 2015 / 22:08

      Nie, nie musi być ciepła, temperatura pokojowa wystarczy 🙂 po wymieszaniu wystarczy trzymać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu 🙂

      • Aga
        21 września 2015 / 22:32

        ok, dziękuję, a czy ewentualnie mogę zamiast żurawiny dać pestki dyni, jak Pani myśli?

        • Marta
          Autor
          21 września 2015 / 22:54

          Polecam zostać przy żurawinie (oczywiście wg moich upodobań smakowych 🙂 ), pasuje tu idealnie, bo dodaje lekko słodkiego posmaku 🙂 Ale dynia, a także np. orzechy również się sprawdzą, bo ostatnio testowałam 🙂 Można spokojnie eksperymentować do woli 🙂

  16. Majka
    22 września 2015 / 21:45

    Wygląda wyśmienicie;-) Muszę spróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2015 / 0:13

      Zaręczam, że jest pyszny, a taki prosty do przygotowania 🙂

  17. Majka
    23 stycznia 2016 / 23:43

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2016 / 4:03

      Również go bardzo lubię 🙂

  18. kuchnia
    1 czerwca 2017 / 12:42

    A przepis na chleb tostowy ? Ten z marketu jest niezjadliwy.

  19. Zeldka
    25 lutego 2018 / 19:28

    Przepyszny robiłam wiele razy 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:56

      Super, że tak przypadł do gustu 🙂

  20. Karo
    25 lutego 2018 / 20:40

    Super <3

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:56

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  21. Andzia
    13 stycznia 2019 / 13:03

    Po prostu pyszny! Łatwy, szybki i pyszny! Będzie często gościł na moim stole

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2019 / 1:01

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  22. Beata
    24 stycznia 2019 / 22:42

    Witam
    Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć mąkę żytnią ?

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 23:20

      Pszenna żytnia powinna być ok, ale żytnia razowa będzie już za “ciężka”, bo to raczej lekki chleb 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 − 22 =