Site icon marta-gotuje.pl

Rurki z kremem

Domowe rurki to smak dzieciństwa. Nie wymagają sporego nakładu pracy, a do tego są bardzo kruche i  pyszne więc warto je przygotować jak najszybciej ; ) Można przygotować z domowego kruchego ciasta lub w wersji błyskawicznej z gotowego ciasta francuskiego. Polecam!!!

Składniki na ciasto ok 25 rurek:

  • 250 g mąki
  • 125 g kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
  • 125 g masła (opcjonalnie margaryny)
  • szczypta soli

lub opcjonalnie

  • 1 płat ciasta francuskiego

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Przełożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Nawijać na posmarowaną masłem formę do rurki zaczynając od szerszej części. Obtoczyć delikatnie w cukrze.

Kłaść pionowo na wyłożoną papierem blachę np. z wyposażenia piekarnika. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 C (termoobieg). Ostudzić, zdjąć z foremek i nabić kremem lub bitą śmietaną.

Składniki na krem:

  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przy pomocy szprycy nadziewać przestudzone rurki.
 
lub opcjonalnie 
 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/8 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła 
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub krupczatki (z lekką górką)
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
  • 2 jajka
Zagotować szklankę mleka z cukrami i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować przez ok. 1-2 minuty cały czas energicznie mieszając, aby nie pojawiły się grudki. Przestudzić. Przy pomocy szprycy nadziewać gotowe rurki.
Smacznego!

Wersja z ciasta francuskiego:

Exit mobile version