Site icon marta-gotuje.pl

Sałatka meksykańska

Dobra sałatka to podstawa udanej imprezy ; ) Sylwester już co prawda za nami, ale właśnie rozpoczyna się karnawał, więc mam nadzieję, że skusicie się na moją dzisiejszą propozycję. Warstwowa sałatka nie tylko świetnie się prezentuje, ale równie pysznie smakuje. Polecam!



Składniki:

Kapustę lub sałatę przepłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na dnie miski. Następnie ułożyć warstwę z papryki pokrojonej w kostkę. Pomidory sparzyć, pokroić w ćwiartki, wyciąć szypułki i usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowany miąższ pomidora pokroić w kostkę, przełożyć na paprykę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, dodać mięso mielone, doprawić do smaku. Kiedy mięso jest złociste, dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i smażyć razem przez ok. 5 minut. Przestudzić, przełożyć na warstwę z pomidorami. Kukurydzę przepłukać, dokładnie odcedzić, ułożyć na mięsie mielonym. Fasolę przepłukać, dokładnie odcedzić, ułożyć na warstwie z kukurydzy. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, doprawić do smaku. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać sałatkę. Udekorować całość nachosami. Dookoła naczynia ułożyć koronę, na środku wysypać pokruszone nachosy.

Smacznego!

Za przepis dziękuję Ewie, która po raz pierwszy uraczyła mnie tą pyszną sałatką : * 

Exit mobile version