Site icon marta-gotuje.pl

Sernik krakowski

Sernik krakowski to klasyczna propozycja znana również jako sernik z kratką. Bardzo prosty do przygotowania, a do tego przepyszny.
Polecam !! 


Składniki na spód (na tortownicę o średnicy 22cm):

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 125 g masła
  • 1 jajko
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. (Pamiętajmy, że zbyt długo wyrabiane kruche ciasto, po upieczeniu jest twarde). Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce przez ok. 30-40 min.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt przypominający koło i kładziemy na tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 C. Spód ciasta nakłuwamy i pieczemy przez ok. 15 min.

Składniki na masę serową:

Masło ucieramy z cukrem pudrem (100g) i cukrem waniliowym, na gładki krem. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Ucieramy tak długo, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Białka ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 25g cukru pudru. Białka dodajemy do masy, dokładnie (ale delikatnie) mieszając. Gotową masę serową wlewamy na podpieczony spód.

Z reszty ciasta formujemy wałeczki i układamy na wierzchu sernika kratkę. (U mnie niestety ciasto trochę się zapadło, gdyż miałam zbyt grube wałeczki).Kratkę smarujemy żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika.  Pieczemy ok. 60 min. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Kiedy sernik całkowicie ostygnie, lukrujemy.

Lukier:

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.

Smacznego : )
Exit mobile version