Site icon marta-gotuje.pl

Sernik na cieście

Stało się! Po wielu próbach udało mi się stworzyć przepis na mój ukochany sernik ; ) Od dawna chciałam odtworzyć smak na najlepszy sernik mojej Babci, ale nie było to proste. Bardzo podobny odnalazłam również w znanej cukierni i nie muszę Wam wspominać, że przy każdej możliwej okazji zaglądałam tam po „kawałeczek” : ) Jestem bardzo zadowolona, bo mam wrażenie, że moja wersja nareszcie jest bliska ideału : ) Spód stanowi kruche, czekoladowe ciasto, do tego pyszna serowa masa z wiśniami w delikatnym żelu i czekoladowa kruszonka… Koniecznie wypróbujcie i to nie tylko ze względu na zbliżające się Święta ; ) Z podanych składników piekłam go na blasze 23 x 35 cm.


Składniki na spód:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnym razem zamiast ścierać ciasto rozwałkuję je na odpowiedni prostokąt i przełożę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ masa serowa jest dość rzadka i w niektórych miejscach dostała się pomiędzy ciasto. Przeszkadzało mi to jednak wyłącznie wizualnie ; )

Składniki na masę serową:

Ser ucierać przez kilka minut w misie robota kuchennego lub zmielić maszynką, najlepiej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, płynną i dość rzadką masę.

Składniki na czekoladową kruszonkę:

Masło posiekać nożem wraz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i ugniatać, aż uzyskamy „grudki” i wszystkie składniki się połączą.

Dodatkowo:

Wiśnie wydrylować (usunąć pestki), przełożyć do małego garnuszka i zalać niewielką ilością soku (tak aby pokrywał on ok. 1/3 owoców). Zagotować. Kilka łyżek (u mnie 2-3) zimnego soku wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się wiśni i dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać konsystencję kisielu. Ostudzić.
Na kruchy spód wylać masę serową. Dodać przestudzone wiśnie i delikatnie wymieszać. Na koniec wysypać kruszonką. Piec w rozgrzanym  do 180ºC piekarniku (opcja grzałek: góra – dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez kilka godzin lodówce. Czekoladową kruszonkę można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )


 



Exit mobile version