Stało się! Po wielu próbach udało mi się stworzyć przepis na mój ukochany sernik ; ) Od dawna chciałam odtworzyć smak na najlepszy sernik mojej Babci, ale nie było to proste. Bardzo podobny odnalazłam również w znanej cukierni i nie muszę Wam wspominać, że przy każdej możliwej okazji zaglądałam tam po „kawałeczek” : ) Jestem bardzo zadowolona, bo mam wrażenie, że moja wersja nareszcie jest bliska ideału : ) Spód stanowi kruche, czekoladowe ciasto, do tego pyszna serowa masa z wiśniami w delikatnym żelu i czekoladowa kruszonka… Koniecznie wypróbujcie i to nie tylko ze względu na zbliżające się Święta ; ) Z podanych składników piekłam go na blasze 23 x 35 cm.
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżki smalcu
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnym razem zamiast ścierać ciasto rozwałkuję je na odpowiedni prostokąt i przełożę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ masa serowa jest dość rzadka i w niektórych miejscach dostała się pomiędzy ciasto. Przeszkadzało mi to jednak wyłącznie wizualnie ; )
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego
- 330 g śmietanki 30 %
- 4 jajka
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka cukru
Ser ucierać przez kilka minut w misie robota kuchennego lub zmielić maszynką, najlepiej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, płynną i dość rzadką masę.
Składniki na czekoladową kruszonkę:
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło posiekać nożem wraz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i ugniatać, aż uzyskamy „grudki” i wszystkie składniki się połączą.
Dodatkowo:
- 1 duży słoik wiśni w kompocie (użyłam domowych przetworów ok. 500 g.)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia
Wiśnie wydrylować (usunąć pestki), przełożyć do małego garnuszka i zalać niewielką ilością soku (tak aby pokrywał on ok. 1/3 owoców). Zagotować. Kilka łyżek (u mnie 2-3) zimnego soku wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się wiśni i dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać konsystencję kisielu. Ostudzić.
Na kruchy spód wylać masę serową. Dodać przestudzone wiśnie i delikatnie wymieszać. Na koniec wysypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180ºC piekarniku (opcja grzałek: góra – dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez kilka godzin lodówce. Czekoladową kruszonkę można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego : )