Pieczony sernik oreo dla wszystkich miłośników czarno-białych ciasteczek : ) Bardzo prosty do przygotowania, delikatny, lekki i przyjemnie kremowy, dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Polecam!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 22 cm):
- 150 g ciasteczek Oreo lub odpowiedników
- 30 g masła
Ciastka zmiksować w całości, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno tortownicy równomiernie wyłożyć ciasteczkową masą.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego *
- 250 g cukru
- 4 białka (z dużych jajek wielkości L)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (używamy sam proszek, nie gotujemy : )
- 200 ml śmietanki kremówki
- 8-10 sztuk ciastek Oreo
Dodatkowo:
- kilka sztuk ciastek Oreo do dekoracji
*Twaróg powinien być zmielony co najmniej 3 razy, tak aby był gładki. Opcjonalnie można użyć twarogu sernikowego dobrej jakości.
Wszystkie składniki (oprócz ciasteczek) krótko zmiksować, tylko do połączenia. Dodać połamane na dość duże kawałki ciastka, wymieszać. Przełożyć na przygotowany spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 130 C i piec kolejne 90 minut, a następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik przełożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować pokruszonymi ciastkami Oreo.
Smacznego!