Site icon marta-gotuje.pl

Sernik rosa z bezą – przepis

Sernik Rosa – pysznny lekki sernik z mlekiem i bezową pianką. Sernik zawdzięcza swoją nazwę małym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni kilka godzin po upieczeniu i przypominają rosę. Przepis na sernik rosa jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Możemy użyć zarówno tradycyjnego twarogu jak i sera z wiaderka, ten sernik zawsze się udaje. Polecam!!

Sernik Rosa

Sernik rosa przepis

 Spód (blaszka 36×25 cm):

Wszystkie składniki przełożyć do misy, zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć ciastem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (góra-dół) przez 20 minut. Wyjąć i wystudzić.

Masa serowa:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka. Wylać ją na przygotowany spód i przełożyć do piekarnika. Piec przez 50 minut w temp. 180 C (góra-dół). 10 minut przed końcem pieczenia przygotować bezową piankę.

Bezowa pianka:

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Cukier powinien być całkiem rozpuszczony, a piana gładka i lśniąca. Pianę przełożyć na podpieczony sernik. Włożyć ponownie do piekarnia i piec kolejne 10 minut.

Smacznego!

Sernik z bezą
Sernik rosa przepis
Sernik z bezową pianką

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na serniki.

Exit mobile version