Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z brzoskwiniami II

Do niedawna byłam przekonana, że moja mama i babcia przygotowują ten sernik wg tego samego przepisu ; ) Zdecydowanej różnicy w smaku nie udało mi się wychwycić, ale postanowiłam dodać tu również wersję babciną (jeszcze z margaryną), żeby nie poszła w zapomnienie ; ) A takiego klasyka jak sernik z brzoskwiniami chyba nie trzeba nikomu polecać : )


Składniki na ciasto (duża blacha):
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części, jedną z nich owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Dwie pozostałe wyłożyć równo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20 minut.

Składniki na masę serową:

  • 1 – 1,1  kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 budyniu śmietankowego
  • 1 kostka margaryny

Całe jaja utrzeć z cukrem. Dodać margarynę, dalej ucierając. Następnie porcjami dodawać ser, nie przestając mieszać. Na końcu dodać budyń i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód.

Dodatkowo:

  • 1-2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Brzoskwinie odsączyć, i każdą połówkę pokroić na cztery mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno z cukrem. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na masę serową układać przygotowane brzoskwinie, a następnie pianę z białek.

Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C (opcja górna i dolna grzałka). Jeśli ciasto na wierzchu zbyt szybko zacznie się rumienić, przykrywamy folią aluminiową.

Smacznego : )

Exit mobile version