Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z czekoladowymi truflami

Postanowiłam, że zamiast systematycznie podjadać czekoladowe trufle, znajdujące się w zasięgu mojego wzroku, wykorzystam je do przygotowania sernika ; ) Dodałam do niego masę ganache, żeby było jeszcze bardziej czekoladowo i to słodkie połączenie zdecydowanie mi odpowiadało : ) Idealne do popołudniowej herbaty! 


Składniki (na tortownicę o wymiarach 25 cm):

250 ml śmietany zagotowujemy, dodajemy połamaną, mleczną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i chowamy do lodówki (najlepiej na 2 godziny).

Ciastka miksujemy dokładnie blenderem, mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Zmielony ser miksujemy na gładką masę z pozostałą śmietanką (300 ml), jajami, olejkiem, mąką i cukrem. Dodajemy trufle, mieszamy. Przelewamy na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku (grzałki góra i dół) przez 60 min. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Z lodówki wyjmujemy czekoladową masę, ubijamy na sztywno, wykładamy na sernik. Przekładamy do lodówki i ponownie chłodzimy.

Smacznego : )


Exit mobile version