Sernik z kajmakiem i orzechami pekan – intensywnie kremowy, na pysznym, chrupiącym czekoladowym spodzie. Całości dopełnia karmel z syropem klonowym.
Idealny sernik na jesienne wieczory, trudno poprzestać na jednym kawałku. Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g roztopionego masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 65 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagniatając palcami (ciasto nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Dodatkowo:
- 260 g kajmaku
- 40 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać na ostudzony spód, wyrównać.
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
- 200 g masy kajmakowej
- 40 g cukru trzcinowego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 jajka (wielkość L)
- 30 g mąki
- 45 ml syropu klonowego
- 100 g orzechów pekan
Na patelni rozgrzać syrop klonowy, dodać orzechy, dokładnie wymieszać i smażyć do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić, posiekać.
Twaróg wymieszać mikserem z masą kajmakową i cukrem. Dodać kremówkę, krótko zmiksować. Potem jajka, jedno po drugim. Na koniec mąkę. Miksować tylko do połączenia się składników. Do masy wmieszać wystudzone i posiekane orzechy. Przelać do formy i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Polewa:
- 50 ml syropu klonowego
- 30 g masła
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
Syrop klonowy podgrzać, dodać masło, wymieszać. Dodać kremówkę, wymieszać i trzymać na ogniu do czasu aż polewa zgęstnieje.
Smacznego!
Więcej przepisów na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.