Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z kajmakiem i orzechami pekan

Sernik z kajmakiem i orzechami pekan – intensywnie kremowy, na pysznym, chrupiącym czekoladowym spodzie. Całości dopełnia karmel z syropem klonowym.

Idealny sernik na jesienne wieczory, trudno poprzestać na jednym kawałku. Polecam!!!

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagniatając palcami (ciasto nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Dodatkowo:

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać na ostudzony spód, wyrównać. 

Masa twarogowa:

Na patelni rozgrzać syrop klonowy, dodać orzechy, dokładnie wymieszać i smażyć do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić, posiekać.

Twaróg wymieszać mikserem z masą kajmakową i cukrem. Dodać kremówkę, krótko zmiksować. Potem jajka, jedno po drugim. Na koniec mąkę. Miksować tylko do połączenia się składników. Do masy wmieszać wystudzone i posiekane orzechy. Przelać do formy i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Polewa:

Syrop klonowy podgrzać, dodać masło, wymieszać. Dodać kremówkę, wymieszać i trzymać na ogniu do czasu aż polewa zgęstnieje.

Smacznego!

Więcej przepisów na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Exit mobile version