Site icon marta-gotuje.pl

Szarlotka z kratką

Kiedy przygotowuję szarlotkę to znak, że jesień już blisko ; ) Miało być tradycyjnie – szarlotka na kruchym cieście z kratką, ale w związku z inwencją synka wyszło bardziej oryginalnie ; ) Samego ciasta zachwalać Wam nie muszę, klasycznie i pysznie, najlepiej podawać na ciepło (kolejnego dnia można podgrzać w piekarniku) obowiązkowo z dodatkiem lodów śmietankowych lub waniliowych. Polecam!!!


Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 ugotowane żółtka

Mąkę i masło przełożyć do misy miksera, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i przy pomocy miksera zagnieść ciasto (można również ręcznie). Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 60 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małe kawałki. Przełożyć na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać sok z cytryny i prażyć na małym ogniu przez ok. 10-15 minut do czasu aż jabłka zmiękną i konsystencją będą przypominać mus z kawałkami owoców. Dodać cynamon, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone ciasto na kształt przypominający koło (większe niż nasza forma). Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, docisnąć delikatnie do brzegów formy, a nadmiar ciasta odłożyć do dekoracji. Na cieście ułożyć uprażone jabłka. Pozostałą część ciasta ułożyć na wierzchu w formie pasków lub dowolnych innych kształtów. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 min*, do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem, podawać z lodami i/lub bitą śmietaną.

Smacznego!

*Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od piekarnika – mój piecze bardzo „mocno”, najlepiej obserwować kolor ciasta : )