Kontakt

blog kulinarny

Szarlotka z kratką

Kiedy przygotowuję szarlotkę to znak, że jesień już blisko ; ) Miało być tradycyjnie – szarlotka na kruchym cieście z kratką, ale w związku z inwencją synka wyszło bardziej oryginalnie ; ) Samego ciasta zachwalać Wam nie muszę, klasycznie i pysznie, najlepiej podawać na ciepło (kolejnego dnia można podgrzać w piekarniku) obowiązkowo z dodatkiem lodów śmietankowych lub waniliowych. Polecam!!!


Szarlotka przepis


Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 ugotowane żółtka

Mąkę i masło przełożyć do misy miksera, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i przy pomocy miksera zagnieść ciasto (można również ręcznie). Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 60 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małe kawałki. Przełożyć na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać sok z cytryny i prażyć na małym ogniu przez ok. 10-15 minut do czasu aż jabłka zmiękną i konsystencją będą przypominać mus z kawałkami owoców. Dodać cynamon, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone ciasto na kształt przypominający koło (większe niż nasza forma). Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, docisnąć delikatnie do brzegów formy, a nadmiar ciasta odłożyć do dekoracji. Na cieście ułożyć uprażone jabłka. Pozostałą część ciasta ułożyć na wierzchu w formie pasków lub dowolnych innych kształtów. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 min*, do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem, podawać z lodami i/lub bitą śmietaną.

Smacznego!

*Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od piekarnika – mój piecze bardzo “mocno”, najlepiej obserwować kolor ciasta : )


Szarlotka na kruchym cieście - przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 sierpnia, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Tarty i kruche ciasta

20 komentarzy

  1. Emi

    Fajna ta kratka 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. Majka

    Cudna ❤️ Szarlotki jak zawsze pyszne, tym bardziej u Ciebie 👍 Będę robić!

    1. Marta

      Dziękuję <3 i oczywiście polecam, pyszna 🙂 sezon na szarlotki został u nas uroczyście otwarty 😉

      1. Majka

        Oczywistą sprawa, że pyyyszną 😍

        1. Marta

          Cieszę się ogromnie 🙂 mam w planach sprawdzić ją z wiśniami 😀

  3. Iza

    Pysznie wygląda będę piec ❤️

    1. Marta

      Super, smacznego 🙂

  4. Wkład dzieci w kuchni jest bezcenny 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂 zabawa dla całej rodziny 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  5. Ania

    Udała się 🙂 zrobiłam z jednym surowym żółtkiem zamiast dwóch ugotowanych (#lenistwo) i ciacho wyszło 🙂 do nadzienia dałam cukru ale to akurat nie był dobry pomysł bo wyszło mocno słodkie 🙂

    1. Marta

      Ekstra, bardzo się cieszę, że smakowała 🙂 dużo zależy od rodzaju jabłek, ale zazwyczaj są tak słodkie, że dodatek cukru jest zbędny 🙂

  6. Gonia

    Przepyszna 🙂 zainspirowana Twoimi ludzikami zrobiłam z dzieciakami gwiazdki frajdy mialy co nie miara a wyszło świetnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  7. Izka

    Ale to było dobre 🙂 następna w kolejce z gruszkami 🙂

    1. Marta

      Super, z gruszkami na pewno też będzie pyszna, polecam dodatek kardamonu 🙂 u mnie w planach wariacja z wiśniami 🙂

  8. Zosia

    Pyszna jest 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
12 − 11 =


Top