Site icon marta-gotuje.pl

Szybka babka wielkanocna

Moje dzieci kochają Babki, więc zawsze mam wielką trudność, aby je sfotografować, bo znikają od razu po wyjęciu z piekarnika ; ) Nie inaczej było tym razem z najszybszą babką świata. Mowa tu o czekoladowej babce z majonezem, która nie tylko jest błyskawiczna do przygotowania, ale równie pyszna i prosta. Babka nie wymaga użycia miksera, więc nawet najmłodsze dzieci przygotowują ciasto bez większej pomocy, co jest dodatkową frajdą. Polecam!!!

Składniki:

Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać majonez i zaparzoną kawę (może być jeszcze gorąca), wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35 minut – do suchego patyczka.

Smacznego!

Exit mobile version