Kontakt

blog kulinarny

Szybka babka wielkanocna

Moje dzieci kochają Babki, więc zawsze mam wielką trudność, aby je sfotografować, bo znikają od razu po wyjęciu z piekarnika ; ) Nie inaczej było tym razem z najszybszą babką świata. Mowa tu o czekoladowej babce z majonezem, która nie tylko jest błyskawiczna do przygotowania, ale równie pyszna i prosta. Babka nie wymaga użycia miksera, więc nawet najmłodsze dzieci przygotowują ciasto bez większej pomocy, co jest dodatkową frajdą. Polecam!!!

Prosta babka wielkanocna


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 szklanka zaparzonej kawy

Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać majonez i zaparzoną kawę (może być jeszcze gorąca), wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35 minut – do suchego patyczka.

Smacznego!

Babka majonezowa przepis
Szybka babka wielkanocna
Czekoladowa babka majonezowa
Najlepsza babka majonezowa


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 10 kwietnia, 2019
Kategorie: Babki, Ciasta, Ciasta świąteczne, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

18 komentarzy

  1. Majonez do ciasta? :O Ciekawe

    1. Marta

      Jeśli jeszcze nie próbowałaś koniecznie polecam to zmienić 😀 U mnie w domu od zawsze na Święta jest babka majonezowa 🙂 Majonez to olej i jajka, więc nadaje wypiekom fajnej wilgotności, a w smaku oczywiście go nie czuć 😉

  2. Agata

    Rewelacja ❤️

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  3. Mania

    Pycha cos jak babka ale ma cos z super ciacha czekoladowego 👌🏻

    1. Marta

      Najlepsze połączenie 🙂

  4. Isia

    Wspaniałe ciasto 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Pola

    Pycha dzięki za przepis 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  6. Karolina

    A kawę lepiej sypaną dodać czy rozpuszczalną?

    1. Marta

      Używam sypanej 🙂

      1. Karolina

        A tak z ilu łyżeczek?

        1. Marta

          Dwie pełne łyżeczki 🙂

  7. Gosia

    Super przepis dzieki!

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  8. Domi

    Troche mi przypomina w smaku takie fajne ciasto czekoladowe choc inna konsystencja moze przez majonez? Takiej szybkiej to jeszcze nie piekłam jak zabraknie idealnie dorobić 🙂

    1. Marta

      Tak, ta jest naprawdę błyskawiczna 🙂 majonez to sekretny składnik 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 − 14 =


Top