Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Michałek

Jeśli szukacie ciasta, które zachwyci absolutnie każdego to jest nim bez wątpienia Ciasto Michałek : ) Ma w sobie wszystko, co powinien mieć idealny wypiek – pyszne i wilgotne, czekoladowe ciasto, śmietankowo-kawową masę z cukierkami Michałki i mascarpone, powidła dla przełamania smaku, a całość została zwieńczona bitą śmietaną, czekoladą i orzechami. Upiekłam je głównie z myślą o moim Mężu, który jest fanem Michałków, ale ciasto podbiło serca całej naszej rodziny : ) Polecam!!!

Ciasto Michałek


Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao

oraz składniki, które powinny być w temp. pokojowej

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

*Szklanka o pojemności 250 ml

Cukier, wodę, olej i kakao przełożyć do małego garnka, zagotować. Wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły, a cukier rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać przygotowaną wcześniej mieszankę z olejem, cukrem i kakao. Delikatnie mieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i każdorazowo delikatnie mieszać szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przelać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić na dwa blaty.

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250 g cukierków Michałki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić mikserem na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Michałki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do masy i wymieszać szpatułką.

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g mlecznej czekolady
  • słoik powideł śliwkowych (300 g)

Pierwszy blat posmarować powidłami. Przełożyć masę z Michałków, wyrównać, przykryć drugim blatem. Mocno schłodzoną kremówkę, cukier i usztywniacze ubić na sztywno. Przełożyć na wierzch ciasta, wyrównać. (Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia, więc wtedy bitą śmietanę można wyłożyć dopiero w dniu podania).

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Przełożyć na suchą ściereczkę/ ręcznik kuchenny. Umieścić między dłońmi i pocierać, by usunąć skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach tarki, wraz z orzechami udekorować ciasto.

Smacznego!

Ciasto Michałek najlepszy przepis
Ciasto Michałek przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 kwietnia, 2019
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Czekoladowe, Karnawał, Przekładane, Sezonowo, Sylwester, Walentynki, Wielkanoc

38 komentarzy

  1. Aga

    Już wiem co piekę na Wielkanoc 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Isia

    Cudowne ciasto 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  3. Dorota

    Piękne ciasto bardzo lubię Pani ciasta więc skuszę się na pewno 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam i polecam 🙂

  4. Meg

    Ślinie sie do monitora 😋

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  5. Majka

    Robiłam już Michałka, jest wspaniały 😍

    1. Marta

      Bardzo się cieszę <3

  6. Wiki

    Ciasto jest przepyszne

    1. Marta

      Miło mi, że smakowało, pozdrawiam 🙂

  7. Magdalena

    A czy brak kawy zaszkodzi?
    Pytam bo mój mąż nie lubi 😉
    Czy ta kawa jest bardzo wyczuwalna?

    1. Marta

      Zaszkodzić nie zaszkodzi, ale zmiana będzie 😉 Kawa nie jest mocno wyczuwalna, ale posmak jednak czuć i moim zdaniem bardzo tu pasuje, choć to wiadomo rzecz gustu 🙂

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Aga

    Czy ktoś próbował robić z białymi Michałkami?😉😍

    1. Marta

      Białe też będą pasować 🙂

  9. Nora

    Wspaniale ciasto i szybko sie robi

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  10. Marta

    Wlasnie znalazlam ciasto na Swieta! Widze tu dobre recenzje,eiec mam nadzieje na sukces:)

    1. Marta

      Zdecydowanie polecam 🙂 Pozdrawiam przedświątecznie 🙂

  11. Karolinka

    Pycha moje pierwsze ciasto z kremem nie licząc tortu bezowego z bitą śmietaną :))) podołałam a minę gości jak się pochwaliłam że sama upiekłam zapamiętam na długo 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę i gratuluję sukcesu 🙂

  12. romka

    Rewelacja bardzo dobre 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  13. Misia

    Wspaniałe !!! ciasto czekoladowe fajne wilgotne wiec nie trzeba nasaczac moim zdaniem a do kremu dodałam troche likieru kawowego bo lubimy takie alkoholowe wypieki 😉

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  14. Gosia

    Marto całe świeta z Twoimi przepisami dziekuje 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  15. Aura78

    Dziękuję za przepis! Ciasto przepyszne i w sam raz na Wielkanoc. Wesołych Świąt

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało. Pozdrawiam i przesyłam Wielkanocne życzenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
5 + 6 =


Top