Kontakt

blog kulinarny

Schab duszony w sosie pomidorowym

Schab duszony w sosie pomidorowym to przepyszne danie na rodzinny obiad. Prosty do przygotowania, więc na pewno przypadnie Wam do gustu. Mięso jest idealnie kruche i delikatne, a dodatek aromatycznego sosu nadaje mu wyjątkowego charakteru. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub makaronu. Polecam!!!

Schab duszony w sosie pomidorowym


Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano, kmin rzymski, cukier trzcinowy

Schab pokroić w plastry, delikatnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier i koncentrat pomidorowy Pudliszki, wymieszać. Dodać po jednej łyżeczce oregano, mielonego kminu rzymskiego oraz cukru trzcinowego i dusić razem przez kolejne 30 minut (schab powinien być miękki). W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Schab przepisy
Schab duszony przepis
Schab duszony przepis
Schab w sosie pomidorowym
Schab w pomidorach.

*Wpis powstał przy współpracy z Pudliszki



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 kwietnia, 2019
Kategorie: Dania obiadowe, Konkursy, akcje, eventy, Wielkanoc, Wieprzowina, Wyroby na różne okazje

18 komentarzy

  1. Karo

    Wygląda zacnie

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Kaja

    Pycha uwielbiam duszony schab 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  3. Isia

    Mniam mniam apetyczne mięso 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Aurelka

    Super będę robić bo u mnie też wszyscy “pomidorowi” 🙂

    1. Marta

      W takim razie na pewno posmakuje 🙂

  5. Dorota.Z.

    Pani Marto chce zrobić coś takiego na niedzielny obiad ale mam pytanie czy da się danie zamrozić bez szkody dla smaku bo niestety na świeżo nie dam rady?

    1. Marta

      Oczywiście, bez problemu można zamrozić 🙂

  6. Kinia

    Tez taki robię bardzo dobry dorzucam jeszcze śmietanę do smaku ale nie ma juz takiego ładnego koloru 😊

    1. Marta

      U mnie niestety śmietana nie przejdzie ze względu na domowników 😉

  7. Ada

    Mięso jest przepyszne pracy nie za wiele a smak super, cała rodzinka się zajadała 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało całej rodzinie, pozdrawiam 🙂

  8. Gosia

    Rewelacja mniam mniam 😛

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
18 − 16 =


Top