Kontakt

blog kulinarny

Chlebek do święconki

Punkt obowiązkowy w każdym wielkanocnym koszyczku to oczywiście chleb. Bardzo lubię przygotowywać mini chlebki w postaci zajączków, które nie tylko cieszą oko, ale również pysznie smakują i uwielbia je cała nasza rodzina. W tym roku wykorzystałam Zakwas chlebowy żytni Dr. Oetkera, dzięki czemu nasz wypiek nabrał wyjątkowego charakteru oraz struktury i smaku pieczywa na zakwasie! Różnica jest wyczuwalna również w świeżości tak przygotowanego drożdżowego ciasta, dzięki czemu nawet chlebki upieczone z wyprzedzeniem, będą pysznie smakować na Wielkanocnym śniadaniu. Polecam!!!

Chlebek do święconki


Składniki (8 sztuk):

Mąkę wymieszać z drożdżami, zakwasem, cukrem i solą. Mleko i masło przełożyć do niewielkiego rondla, podgrzewać do czasu, aż masło się roztopi. Przestudzić i do letniej masy dodać jajko, wymieszać. Całość przelać do suchych składników i dokładnie zagnieść elastyczne ciasto (można w tym celu użyć robota kuchennego). Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie, ciasto odgazować, ugniatając je rękoma. Podzielić na 8 części i formować zajączki. Z dużej kulki ulepić tułów, zakończony malutką kuleczką – ogonkiem, z mniejszej uformować głowę, na której dołożyć dwa kawałki ciasta przypominające uszy. Gotowe zajączki przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie chlebki posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!

Zakwas chlebowy żytni
Chleb na zakwasie
Chleb drożdżowy na zakwasie
Zakwas chlebowy Dr Oetker
Drożdżowe zajączki
Chlebki do święconki przepis
Chlebowe zajączki
Chlebki do Święconki
Zajączek do Święconki

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 kwietnia, 2019
Kategorie: Chleby, Ciasta, Dania dla dzieci, Drożdżowe, Drożdżowe, Drożdżówki, Konkursy, akcje, eventy, Sezonowo, Wielkanoc, Zdrowa żywność

24 komentarzy

  1. Mania

    Wyglądają przepysznie! nie mam zdolności manulanych czy można z tego zrobić zwykłe bułeczki lub takie mini chleby? Czy jak upiekę w sb na święcenie to w nd będą dobre na śniadanie?

    1. Marta

      Tak, oczywiście 🙂

  2. Aga

    Bardzo apetyczne 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Magda

    Jak zawsze pomysł genialny <3

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Isia

    Super wyglądają będę robić 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak posmakowały 🙂

  5. Ewelina

    Zrobione, trochę sie martwiłam bo ciasto dobrze sie formowalo ale niektóre nie chciały mi sie zlepic, pierwsza turę odstawiłam i jak sie napuszyły to od razu sie posklejały a druga juz nie ryzykowałam i „przyklejalam” na białko heh. W smaku super, czuć zakwas ale jednocześnie trochę jakby słodycz od mlecznego pieczywa bardzo fajne połączenie do koszyczka bedzie powtórka 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że już przetestowałaś i smakowały pomimo przygód 😉 Pozdrawiam 🙂

  6. Ale urocze! Aż żal jeść 🙂

    1. Marta

      Dziękuję :))

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Gosia

    Przepyszne polecam!

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Eeka

    Pyszne bardzo ładnie się napuszyły i w sumie nie ma z nimi tyle roboty jak myślałam 😊

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Natalia

    Dziekuje za ten przepis i życzę wesołych świat 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i wzajemnie 🙂

  10. Gosia

    Chlebek upieczony czesc juz pozdjadana pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Super, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 − 3 =


Top