Kontakt

blog kulinarny

Chlebek do święconki

Punkt obowiązkowy w każdym wielkanocnym koszyczku to oczywiście chleb. Bardzo lubię przygotowywać mini chlebki w postaci zajączków, które nie tylko cieszą oko, ale również pysznie smakują i uwielbia je cała nasza rodzina. W tym roku wykorzystałam Zakwas chlebowy żytni Dr. Oetkera, dzięki czemu nasz wypiek nabrał wyjątkowego charakteru oraz struktury i smaku pieczywa na zakwasie! Różnica jest wyczuwalna również w świeżości tak przygotowanego drożdżowego ciasta, dzięki czemu nawet chlebki upieczone z wyprzedzeniem, będą pysznie smakować na Wielkanocnym śniadaniu. Polecam!!!

Chlebek do święconki


Składniki (8 sztuk):

Mąkę wymieszać z drożdżami, zakwasem, cukrem i solą. Mleko i masło przełożyć do niewielkiego rondla, podgrzewać do czasu, aż masło się roztopi. Przestudzić i do letniej masy dodać jajko, wymieszać. Całość przelać do suchych składników i dokładnie zagnieść elastyczne ciasto (można w tym celu użyć robota kuchennego). Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie, ciasto odgazować, ugniatając je rękoma. Podzielić na 8 części i formować zajączki. Z dużej kulki ulepić tułów, zakończony malutką kuleczką – ogonkiem, z mniejszej uformować głowę, na której dołożyć dwa kawałki ciasta przypominające uszy. Gotowe zajączki przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie chlebki posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!

Zakwas chlebowy żytni
Chleb na zakwasie
Chleb drożdżowy na zakwasie
Zakwas chlebowy Dr Oetker
Drożdżowe zajączki
Chlebki do święconki przepis
Chlebowe zajączki
Chlebki do Święconki
Zajączek do Święconki

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 kwietnia, 2019
Kategorie: Chleby, Ciasta, Ciasta drożdżowe, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dodatki, Drożdżowe, Drożdżówki, Konkursy, akcje, eventy, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje, Zdrowa żywność

24 komentarzy

  1. Mania

    Wyglądają przepysznie! nie mam zdolności manulanych czy można z tego zrobić zwykłe bułeczki lub takie mini chleby? Czy jak upiekę w sb na święcenie to w nd będą dobre na śniadanie?

    1. Marta

      Tak, oczywiście 🙂

  2. Aga

    Bardzo apetyczne 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Magda

    Jak zawsze pomysł genialny <3

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Isia

    Super wyglądają będę robić 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak posmakowały 🙂

  5. Ewelina

    Zrobione, trochę sie martwiłam bo ciasto dobrze sie formowalo ale niektóre nie chciały mi sie zlepic, pierwsza turę odstawiłam i jak sie napuszyły to od razu sie posklejały a druga juz nie ryzykowałam i „przyklejalam” na białko heh. W smaku super, czuć zakwas ale jednocześnie trochę jakby słodycz od mlecznego pieczywa bardzo fajne połączenie do koszyczka bedzie powtórka 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że już przetestowałaś i smakowały pomimo przygód 😉 Pozdrawiam 🙂

  6. Ale urocze! Aż żal jeść 🙂

    1. Marta

      Dziękuję :))

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Gosia

    Przepyszne polecam!

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Eeka

    Pyszne bardzo ładnie się napuszyły i w sumie nie ma z nimi tyle roboty jak myślałam 😊

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Natalia

    Dziekuje za ten przepis i życzę wesołych świat 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i wzajemnie 🙂

  10. Gosia

    Chlebek upieczony czesc juz pozdjadana pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Super, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 + 11 =


Top