Site icon marta-gotuje.pl

Tarta z białą czekoladą, jagodami i malinami

Błyskawiczna w przygotowaniu, tarta z kremem na bazie serka mascarpone i białej czekolady – nie może się nie udać! ; ) Nie mogłam się zdecydować na jakie owoce mam większą ochotę, ale na szczęście połączenie malin i jagód zawsze jest udane. Ponieważ cała tarta pokryta jest owocami od razu miałam przyjemne wrażenie, że jem coś zdrowego, a dodatkowo na pewno znacie cudowne właściwości malin, które m.in. sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów ; ) Tarta jest równie smaczna w przypadku kakaowego spodu oraz kremu w wersji czekoladowej – z gorzką czekoladą i dodatkiem wiśni. Polecam!

 

 


Tarta malinowa
Składniki na ciasto (forma do tarty o średnicy 28 cm):

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 250 g zimnego masła

Masło posiekać nożem na mniejsze kawałki, dodać mąkę i cukier i szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do formy i schłodzić w zamrażarce przez 30 minut. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut, do czasu, aż się ładnie zarumieni.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jagód
  • 150 g malin

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Stopniowo dodawać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie przełożyć na upieczony wcześniej spód, wyrównać i udekorować owocami.

Smacznego!

 

 





 

* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

 

Exit mobile version