Przepyszna tarta z czereśniami to obowiązkowy punkt letnich wypieków. Prosta do przygotowania, nie jest mocno słodka, dzięki temu, że do kruchego ciasta nie dodajemy cukru. Poza czereśniami idealnie sprawdzą się tu również wiśnie. Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto (forma do tarty o średnicy 23cm):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka (z jajek wielkości L)
- 1 łyżka zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wylepić dno i boki formy do tarty, pozostałe ciasto owinąć folią spożywczą. Całość schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Składniki na nadzienie:
- 600 g czereśni
- 75 g cukru + 125 ml wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 25 ml wody
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka masła
Czereśnie umyć, wydrylować. Cukier zagotować z wodą, do całkowitego rozpuszczenia. Dodać czereśnie, cynamon, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do czereśniowego syropu, ponownie zagotować. Dodać sok z cytryny i masło, wymieszać, przestudzić. Chłodną masę przełożyć na schłodzony spód tarty. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować, wyciąć paski, ułożyć je na wierzchy tarty, tworząc kratkę. Ponownie schłodzić przez 60 minut w lodówce.
Dodatkowo:
- żółtko
- gruby cukier do dekoracji
Schłodzoną tartę posmarować żółtkiem (kratkę z ciasta), posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut. Kroić dopiero po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Pozostałe przepisy na tarty znajdziecie tutaj. Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram.