Tarta z czereśniami przepis

Przepyszna tarta z czereśniami to obowiązkowy punkt letnich wypieków. Prosta do przygotowania, nie jest mocno słodka, dzięki temu, że do kruchego ciasta nie dodajemy cukru. Poza czereśniami idealnie sprawdzą się tu również wiśnie. Polecam!!!

Czereśniowa tarta

Składniki na kruche ciasto (forma do tarty o średnicy 23cm):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 1 łyżka zimnej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wylepić dno i boki formy do tarty, pozostałe ciasto owinąć folią spożywczą. Całość schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 600 g czereśni
  • 75 g cukru + 125 ml wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 25 ml wody
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka masła

Czereśnie umyć, wydrylować. Cukier zagotować z wodą, do całkowitego rozpuszczenia. Dodać czereśnie, cynamon, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do czereśniowego syropu, ponownie zagotować. Dodać sok z cytryny i masło, wymieszać, przestudzić. Chłodną masę przełożyć na schłodzony spód tarty. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować, wyciąć paski, ułożyć je na wierzchy tarty, tworząc kratkę. Ponownie schłodzić przez 60 minut w lodówce.

Dodatkowo:

  • żółtko
  • gruby cukier do dekoracji

Schłodzoną tartę posmarować żółtkiem (kratkę z ciasta), posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut. Kroić dopiero po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tarta czereśniowa
Tarta czereśniowa przepis
Tarta z czereśniami przepis
Tarta z czereśniami

Pozostałe przepisy na tarty znajdziecie tutaj. Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram.

Komentarzy: 18

  1. Majka
    19 lipca 2022 / 14:02

    Cudo ❤ Jakiej formy do pieczenia używasz?

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2022 / 11:05

      Dziękuję 🙂 Mam formę do tarty z wyjmowanym dnem (średnica 23cm), kupiłam kilka lat temu w Tesco 🙂

      • Majka
        20 lipca 2022 / 12:50

        Dziękuję 😊 Z wyjmowanym spodem sprawdzają się super 👍

        • Marta
          Autor
          21 lipca 2022 / 0:35

          Tak, to duża różnica w porównaniu z tymi tradycyjnymi, z których czasem trudno było wydobyć tartę 😀

  2. Aga
    19 lipca 2022 / 15:51

    Cudowna!!!

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2022 / 11:05

      Dziękuję 🙂

  3. Isia
    20 lipca 2022 / 9:31

    Rewelacja dzisiaj piekę ❤️

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2022 / 11:05

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

      • Isia
        20 lipca 2022 / 18:32

        CUDOWNA dziękuję za kolejny super przepis 🙂 nie czekałam już na schłodzenie po nałożeniu kratki i trochę straciła kształt ale smakowo super 🙂

        • Marta
          Autor
          21 lipca 2022 / 0:35

          Bardzo się cieszę <3

  4. Kamila
    20 lipca 2022 / 19:49

    Tarta super pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2022 / 0:35

      Miło mi, że posmakowała 😀

  5. Natalia
    21 lipca 2022 / 20:13

    Ciasto świetne w ogole nie czuć ze bez cukru, nigdy nie piekłam czereśni w takim wydaniu przypominają smakiem wiśnie fajnie 🙂

    • Sarenka
      22 lipca 2022 / 15:13

      Ja też pierwsze słyszę, ale zaskoczenie pozytywne 🙂

      • Marta
        Autor
        24 lipca 2022 / 23:47

        😀

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2022 / 23:47

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  6. Misia
    15 sierpnia 2022 / 1:10

    Cudowna tarta zrobiłam z wiśniami 😊

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2022 / 23:08

      Super, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 + 13 =