Site icon marta-gotuje.pl

Tarta z jabłkami

Rustykalna tarta z jabłkami to świetna alternatywa dla typowej szarlotki. Jest prosta w przygotowaniu, więc z powodzeniem możecie zaprosić dzieci do wspólnej pracy. W naszym domu jest wielu miłośników rodzinnego pieczenia, a zanim całość trafi do piekarnika, zawsze znajdą się chętni do posmakowania owoców, które mają stanowić nadzienie tarty. Prosty sposób na dodatkową porcję witamin ; ) Zamiast jabłek możecie użyć śliwek, ciasto wychodzi równie pyszne : ) Polecam!!!


Składniki (4 małe tarty) :
  • 150 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jabłka
  • 1-2 łyżki płatków owsianych
  • opcjonalnie cukier, cynamon do smaku

Masło posiekać na małe kawałki wraz z cukrem pudrem i mąką. Delikatnie wyrobić palcami do uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na plasterki. Opcjonalnie można wymieszać je z mieszanką cukru i cynamonu do smaku. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła (polecam rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, ciasta nie trzeba podsypywać mąką). Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego koła wysypać niewielką ilość płatków owsianych. Następnie ułożyć jabłka – plasterek przy plasterku, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zawinąć brzegi, nie muszą być zagięte bardzo dokładnie, w tym przypadku drobne nierówności dodadzą tarcie szczególnego charakteru ; ) Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 30 minut, aż jabłka zmiękną i ciasto nabierze jasno złotego koloru.

Smacznego : )


 


 



Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (
www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Exit mobile version