Site icon marta-gotuje.pl

Tarta z mascarpone i borówkami

Tarta z mascarpone i borówkami to najlepsze ciasto na koniec lata, choć lekki krem na bazie kremówki i mascarpone świetnie smakuje również z innymi owocami, więc można się nią cieszyć w ciągu całego roku. Znika błyskawicznie : ) Polecam!!!


Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm):

Zimne masło posiekać z mąką. Dodać cukier, łyżkę wody i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek (można delikatnie podsypać mąką) i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta wystający ponad formę usunąć. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut do czasu aż ładnie się zarumieni. Wyjąć i przestudzić.

Kremówkę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera. Zmiksować na gęsty krem (nie miksować zbyt długo, aby masa się nie zwarzyła). Przełożyć na ostudzony spód, udekorować owocami i startą gorzką czekoladą.

Smacznego!





Exit mobile version