Site icon marta-gotuje.pl

Tort Baletki

Ozdabianie tortów zawsze jest dla mnie sporym wyzwaniem zwłaszcza, jeśli muszę współpracować z masą cukrową : ) Na szczęście moje dzieci są jeszcze na tyle małe, że nie zważają na małe niedoskonałości i ich zadowolenie motywuje mnie do dalszych prób ; ) Do przygotowania trójwymiarowych baletek użyłam szablonów niezastąpionej Verusca Walker, która tworzy prawdziwe arcydzieła! : ) Bardzo lubimy lekkie torty z bitą śmietaną, tym razem urozmaiciłam go truskawkowym musem. Polecam!!

Składniki na biszkopt (średnica 25 cm):

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce wsypać cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się spienić i zrobić jaśniejsza. Przełożyć do piany z białek, zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać bez użycia miksera. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) do suchego patyczka, przez ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, a następnie biszkopt wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zdjąć papier do pieczenia. Studzić na kratce i przekroić na 3 krążki. Biszkopt można upiec dzień wcześniej.

Dodatkowo:

Składniki na truskawkowy mus:

Żelatynę zalać niewielką ilością wody – do jej przykrycia. Truskawki z cukrem i sokiem z cytryny podgrzać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Dokładnie wymieszać i zagotować. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na parze, przelać do truskawkowej masy, wymieszać. Przestudzić i schłodzić w lodówce.

Dodatkowo:

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Krem maślany:

Masło utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Krem powinien być gładki. Jeśli jest zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę mleka, a gdy jest zbyt rzadki należy dodać cukru pudru.

Masa cukrowa:

Przełożenie tortu

Pierwszy blat wysmarować połową musu i śmietanki. Skroić sokiem z limonki. Przykryć drugim blatem i powtórzyć. Boki i wierzch tortu wysmarować maślanym kremem, obłożyć białą masą cukrową. Baletki i literki przykleić przy użyciu jadalnego kleju, masy maślanej lub lukru. Dół tortu przewiązać białą satynową tasiemką.

Smacznego!

Exit mobile version