Kontakt

blog kulinarny

Tort Baletki

Ozdabianie tortów zawsze jest dla mnie sporym wyzwaniem zwłaszcza, jeśli muszę współpracować z masą cukrową : ) Na szczęście moje dzieci są jeszcze na tyle małe, że nie zważają na małe niedoskonałości i ich zadowolenie motywuje mnie do dalszych prób ; ) Do przygotowania trójwymiarowych baletek użyłam szablonów niezastąpionej Verusca Walker, która tworzy prawdziwe arcydzieła! : ) Bardzo lubimy lekkie torty z bitą śmietaną, tym razem urozmaiciłam go truskawkowym musem. Polecam!!

Tort baletnica

Składniki na biszkopt (średnica 25 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce wsypać cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się spienić i zrobić jaśniejsza. Przełożyć do piany z białek, zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać bez użycia miksera. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) do suchego patyczka, przez ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, a następnie biszkopt wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zdjąć papier do pieczenia. Studzić na kratce i przekroić na 3 krążki. Biszkopt można upiec dzień wcześniej.

Dodatkowo:

  • sok wyciśnięty z połowy limonki do nasączenia blatów

Składniki na truskawkowy mus:

  • 300 g truskawek
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 4 g żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością wody – do jej przykrycia. Truskawki z cukrem i sokiem z cytryny podgrzać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Dokładnie wymieszać i zagotować. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na parze, przelać do truskawkowej masy, wymieszać. Przestudzić i schłodzić w lodówce.

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Krem maślany:

  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka cukru pudru

Masło utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Krem powinien być gładki. Jeśli jest zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę mleka, a gdy jest zbyt rzadki należy dodać cukru pudru.

Masa cukrowa:

  • ok. 500 g białej masy cukrowej
  • ok. 250 g jasnoróżowej masy cukrowej

Przełożenie tortu

Pierwszy blat wysmarować połową musu i śmietanki. Skroić sokiem z limonki. Przykryć drugim blatem i powtórzyć. Boki i wierzch tortu wysmarować maślanym kremem, obłożyć białą masą cukrową. Baletki i literki przykleić przy użyciu jadalnego kleju, masy maślanej lub lukru. Dół tortu przewiązać białą satynową tasiemką.

Smacznego!

Tort z baltekami
Tort balerina
Lekki tort z musem truskawkowym



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 czerwca, 2018
Kategorie: Ciasta, Dania dla dzieci, Torty

14 komentarzy

  1. Aga

    Przepiękny jest!!!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂

  2. Majka

    Piękny 😍 Córeczka była na pewno zachwycona ☺️

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 Szczęście Córki rekompensowało chwile spędzone na lepieniu 😉

  3. Isia

    Genialny! przepis na pewno wykorzystam bo u nas tylko torty na śmietanie są lubiane ale masa cukrowa to nie mój poziom wtajemniczenia 😉

    1. Marta

      U nas też zawsze rządzą te na śmietanie 🙂

  4. Malwina

    cudowny tort 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  5. Mila

    Gdyby ktoś dla mnie taki upiekł byłabym najszczęśliwsza na świecie nawet jeśli nie byłoby tak od linijki jak w cukierni 🙂 Zazdroszczę 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  6. Renia

    Piękny torcik 🙂

    1. Marta

      Dziękuję! 🙂

  7. Anka

    Przesłodki 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
19 + 3 =


Top