Site icon marta-gotuje.pl

Tort czekoladowo malinowy

Dziś mija nasza kolejna rocznica ślubu ; ) Aby uczcić nasze małe święto, nie może u nas zabraknąć czegoś pysznego! Tort czekoladowo-malinowy wypatrzyłam u Dorotuś i jest idealny – połączenie czekolady i malin zawsze się sprawdza! Do tego bardzo prosty w przygotowaniu (jeśli uważacie, że torty to nie Wasza bajka koniecznie spróbujcie i na pewno zmienicie zdanie bo, on nie może się nie udać! : ) Polecam!!!


Tort czekoladowo malinowy

Składniki na czekoladowe ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka przełożyć do miski i delikatnie roztrzepać. Dodać mleko wraz z olejem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wymieszać do połączenia się składników za pomocą trzepaczki. W kolejnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przełożyć do mokrych składników i ponownie wymieszać do połączenia się składników, nadal używając tylko rózgi kuchennej.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladowe ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Ciasto urośnie z lekką górką, którą należy odciąć i pokruszyć, a pozostałe ciasto przekroić tak, aby uzyskać 3 blaty.

Składniki na malinowy krem:

  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone

Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika.  Połowę przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki z malin, a następnie dodać do pozostałego sosu. Wymieszać. Powoli dodać rozpuszczoną żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Schłodzić i przełożyć do lodówki do czasu aż frużelina zgęstnieje (kilka godzin).

Po tym czasie zmiksować mikserem wraz ze schłodzonym serkiem mascarpone.

Składniki na malinową polewę:

  • 60 g malinowego dżemu (bez pestek)
  • 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • dodatkowo 200 g świeżych malin do dekoracji tortu

Dżem zagotować, często mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, schłodzić i przełożyć do lodówki, by polewa zgęstniała.

Pierwszy blat czekoladowego tortu posmarować 1/3 malinowego kremu. Przykryć drugim blatem, na który nałożyć kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem i na bok tortu wyłożyć pozostały krem. Oprószyć czekoladowymi okruchami ciasta, dociskając do tortu, aby lepiej się trzymały. Górę tortu wyłożyć przygotowaną polewą. (Na górze można też zrobić mały rant z czekoladowych okruchów, tak aby polewa nie spływała.) Udekorować świeżymi malinami.

Smacznego : )








Exit mobile version