Dziś mija nasza kolejna rocznica ślubu ; ) Aby uczcić nasze małe święto, nie może u nas zabraknąć czegoś pysznego! Tort czekoladowo-malinowy wypatrzyłam u Dorotuś i jest idealny – połączenie czekolady i malin zawsze się sprawdza! Do tego bardzo prosty w przygotowaniu (jeśli uważacie, że torty to nie Wasza bajka koniecznie spróbujcie i na pewno zmienicie zdanie bo, on nie może się nie udać! : ) Polecam!!!
Składniki na czekoladowe ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):
- 4 duże jajka
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka przełożyć do miski i delikatnie roztrzepać. Dodać mleko wraz z olejem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wymieszać do połączenia się składników za pomocą trzepaczki. W kolejnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przełożyć do mokrych składników i ponownie wymieszać do połączenia się składników, nadal używając tylko rózgi kuchennej.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladowe ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Ciasto urośnie z lekką górką, którą należy odciąć i pokruszyć, a pozostałe ciasto przekroić tak, aby uzyskać 3 blaty.
Składniki na malinowy krem:
- 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
- 500 g schłodzonego serka mascarpone
Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki z malin, a następnie dodać do pozostałego sosu. Wymieszać. Powoli dodać rozpuszczoną żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Schłodzić i przełożyć do lodówki do czasu aż frużelina zgęstnieje (kilka godzin).
Po tym czasie zmiksować mikserem wraz ze schłodzonym serkiem mascarpone.
Składniki na malinową polewę:
- 60 g malinowego dżemu (bez pestek)
- 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody
- dodatkowo 200 g świeżych malin do dekoracji tortu
Dżem zagotować, często mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, schłodzić i przełożyć do lodówki, by polewa zgęstniała.
Pierwszy blat czekoladowego tortu posmarować 1/3 malinowego kremu. Przykryć drugim blatem, na który nałożyć kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem i na bok tortu wyłożyć pozostały krem. Oprószyć czekoladowymi okruchami ciasta, dociskając do tortu, aby lepiej się trzymały. Górę tortu wyłożyć przygotowaną polewą. (Na górze można też zrobić mały rant z czekoladowych okruchów, tak aby polewa nie spływała.) Udekorować świeżymi malinami.
Smacznego : )