Tort czekoladowo malinowy

Dziś mija nasza kolejna rocznica ślubu ; ) Aby uczcić nasze małe święto, nie może u nas zabraknąć czegoś pysznego! Tort czekoladowo-malinowy wypatrzyłam u Dorotuś i jest idealny – połączenie czekolady i malin zawsze się sprawdza! Do tego bardzo prosty w przygotowaniu (jeśli uważacie, że torty to nie Wasza bajka koniecznie spróbujcie i na pewno zmienicie zdanie bo, on nie może się nie udać! : ) Polecam!!!


Tort czekoladowo malinowy

Składniki na czekoladowe ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka przełożyć do miski i delikatnie roztrzepać. Dodać mleko wraz z olejem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wymieszać do połączenia się składników za pomocą trzepaczki. W kolejnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Przełożyć do mokrych składników i ponownie wymieszać do połączenia się składników, nadal używając tylko rózgi kuchennej.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladowe ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Ciasto urośnie z lekką górką, którą należy odciąć i pokruszyć, a pozostałe ciasto przekroić tak, aby uzyskać 3 blaty.

Składniki na malinowy krem:

  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone

Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika.  Połowę przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki z malin, a następnie dodać do pozostałego sosu. Wymieszać. Powoli dodać rozpuszczoną żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Schłodzić i przełożyć do lodówki do czasu aż frużelina zgęstnieje (kilka godzin).

Po tym czasie zmiksować mikserem wraz ze schłodzonym serkiem mascarpone.

Składniki na malinową polewę:

  • 60 g malinowego dżemu (bez pestek)
  • 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • dodatkowo 200 g świeżych malin do dekoracji tortu

Dżem zagotować, często mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, schłodzić i przełożyć do lodówki, by polewa zgęstniała.

Pierwszy blat czekoladowego tortu posmarować 1/3 malinowego kremu. Przykryć drugim blatem, na który nałożyć kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem i na bok tortu wyłożyć pozostały krem. Oprószyć czekoladowymi okruchami ciasta, dociskając do tortu, aby lepiej się trzymały. Górę tortu wyłożyć przygotowaną polewą. (Na górze można też zrobić mały rant z czekoladowych okruchów, tak aby polewa nie spływała.) Udekorować świeżymi malinami.

Smacznego : )


Czekoladowy tort z malinami


Tort czekoladowy z malinami


Tort czekoladowy


Czekoladowy tort z malinowym kremem


Prosty czekoladowy tort

Komentarzy: 41

  1. 5 sierpnia 2013 / 18:08

    wygląda bosko!:) i ten krem:)
    wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy i życzę kolejnych lat razem:)

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2013 / 19:58

      Bardzo dziękujemy! 🙂

  2. amela
    5 sierpnia 2013 / 19:04

    WOW! Prezentuje sie mega majestatycznie!!! Musi byc pyszny!
    PS. Mysle,ze nei dalabym rady go zrobic!!!

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2013 / 19:58

      Na pewno świetnie byś sobie poradziła, jest bardzo prosty w przygotowaniu 🙂

  3. 5 sierpnia 2013 / 19:23

    Malinki i czekolada=mniam mniam:). Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy:)

  4. 5 sierpnia 2013 / 20:10

    Zaniemówiłam, taki jest piękny 🙂 Wszystkiego dobrego i jeszcze wielu takich słodkich rocznic 🙂 Pozdrawiam Ania

  5. 5 sierpnia 2013 / 20:11

    Zaniemówiłam, taki jest piękny. Życzę wszystkiego najlepszego i jeszcze wielu takich słodkich rocznic. Pozdrawiam Ania

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2013 / 20:20

      Bardzo dziękujemy 🙂

  6. 8 sierpnia 2013 / 21:49

    Miałam to szczęście spróbować ten przepyszny tort Marty. Mogę zapewnić, że tak jak niebiańsko wygląda , to tak też niebiańsko smakuje! Prawdziwe niebo w gebie!!!Córeczko rewelacja!

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2013 / 22:00

      Takie komplementy od mamy to najlepsze słowa uznania!!! :*

  7. 12 sierpnia 2013 / 18:07

    Gratulacje z okazji rocznicy slubu i wszystkiego najlepszego ! Piękny, wspaniały tort, na pewno smakował pysznie ! Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 sierpnia 2013 / 20:43

      Podwójnie dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      13 sierpnia 2013 / 20:46

      Miło mi czytać takie komentarze 🙂

  8. 20 listopada 2013 / 18:56

    OOOO robiłam podobny i wyszedł pyyszny. Połączenie czekolady i malin jest niesamowite 😀

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2013 / 19:39

      Zdecydowanie jedno z lepszych połączeń 🙂

  9. danka
    21 lipca 2015 / 11:21

    Najlepszy tort jaki zrobiłam! muszę nieskromnie przyznać, że wyszło mi dzieło sztuki 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2015 / 21:06

      Bardzo mi miło, że tort smakował 🙂

  10. Ivka
    20 lipca 2016 / 23:31

    Przepyszny:)

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2016 / 11:03

      Super, że posmakował 🙂

  11. Natalia
    24 lutego 2017 / 20:04

    Robiłam już kilka razy ten tort, głównie z mrożonych truskawek (córka ma urodziny w marcu 🙂 ) i zawsze wyszedł pyszny. Niestety wyszło córce uczulenie na mąkę pszenną i muszę ją zastąpić. Zastanawiam się czy mogę użyć mąki ryżowej? Czy ciasto wyjdzie?

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2017 / 20:32

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 Nie jestem pewna, czy mąka ryżowa da radę tak dobrze “związać” ciasto. Najlepiej połączyć ją z mąką ziemniaczaną, można też poeksperymentować z gryczaną, jeśli smakowo odpowiada lub migdałową 🙂

      • Natalia
        24 lutego 2017 / 22:00

        Bardzo posmakował i to nie tylko mnie, robiłam go także dla męża i teścia na urodziny 🙂 znalazłam jakieś przepisy na mąkę ryżową i rzeczywiście była też w składzie mąka ziemniaczana. Muszę wypróbować. A jeśli chciałabym zrobić bez kakaa to dać wiecej mąki?

        • Marta
          Autor
          27 lutego 2017 / 23:47

          Tak 🙂

  12. Konstacja
    14 kwietnia 2017 / 22:10

    Tort wyszedł przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:43

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Mari
    9 lipca 2017 / 13:05

    Tort jest wspaniały najlepszy jaki jedliśmy w życiu i to samodzielnie przygotowany ! Na pewno skorzystam z innych Pani tortów 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:15

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  14. Kukulka
    21 lipca 2017 / 10:31

    Najlepszy tort świata ❤️

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2017 / 19:37

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Anna
    19 grudnia 2017 / 11:29

    Witam, tort wygląda pięknie i przepysznie! Mam zamiar zrobić mężowi na urodziny, mam nadzieję, że wyjdzie 🙂
    Czy biszkopt jest wilgotny i nie trzeba go niczym nasączać? Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2017 / 22:30

      Dzień dobry, bardzo dziękuję 🙂 Bazę stanowi czekoladowe ciasto, które jest wilgotne, więc nie trzeba go nasączać, z kremem komponuje się idealnie i tort zawsze robi duże wrażenie 🙂 Pozdrawiam i życzę udanych urodzin 🙂

  16. Cathy
    8 sierpnia 2019 / 18:11

    Rewelacja!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      9 sierpnia 2019 / 8:56

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  17. Magda
    9 sierpnia 2019 / 8:31

    Cos pysznego dzięki za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      9 sierpnia 2019 / 8:58

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  18. Zoffie
    5 czerwca 2020 / 11:42

    Tort jest przepyszny goście nie mogli uwierzyć że sama go zrobiłam bo na co dzień nie piekę 🙂

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2020 / 12:36

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
14 + 26 =