Site icon marta-gotuje.pl

Tort Elsa

Moja Córka jest bardzo oddaną fanką „Krainy Lodu”, więc motyw z Elsą musi się pojawiać nawet w naszej kuchni ; ) Na imieniny zażyczyła sobie tort, więc od razu wyobraziłam sobie jak powinien on wyglądać. Pomimo, że nie jest trudny do przygotowania potrzebujemy sporo wolnego czasu, którego oczywiście nie miałam i przy okazji napotkałam na inne trudności ; ) Jedyny niebieski barwnik, który udało mi się zakupić był w płynie i niestety moja kolorystyka nie jest taka jak być powinna, małe beziki podczas pieczenia zupełnie się odbarwiły, dlatego polecam Wam zaopatrzyć się w barwniki w proszku, które nigdy mnie nie zawiodły… Ilości kremówki również nie doszacowałam, ale w końcu uczymy się na błędach, Wy możecie się nauczyć na moich i od razu zwiększyć jej ilość ; ) Polecam!!!



Składniki na biszkopt jasny 25 cm:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi partiami dodać cukier. Żółtka szybko wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się spienić oraz zrobić jaśniejsza. Tak przygotowane żółtka dodać do ubitych białek, zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przelać do tortownicy (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt (można upiec dzień wcześniej) przekroić na 3 krążki.

Składniki na biszkopt ciemny 25 cm:

Mąki wymieszać z kakaem, przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, szybko wymieszać. Masa powinna się lekko odbarwić oraz spienić, przełożyć ją do ubitych białek. Zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok 40-55 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Składniki na biszkopt jasny 22 cm:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Kolejno dodawać żółtka nadal miksując. Przesiane mąki wymieszać i dodać do ciasta, mieszając na najwolniejszych obrotach miksera lub delikatnie silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy nie wykładać, ani niczym nie smarować. Wlać ciasto i piec w temp. 160 C (termoobieg) przez około 50 min do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w formie upuścić je z wysokości 60 cm na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony,wtedy też można przekroić go na 3 blaty.

Składniki na beziki:

Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier cały czas miksując. Ubita piana powinna być gładka i lśniąca. Gotową masę przełożyć do szprycy lub foliowego woreczka z odciętym narożnikiem  i wyciskać małe bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 140 C (termoobieg) piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 C i piec kolejne 30 minut.

Pozostałe składniki:

Wykonanie tortu:

Gotowe, upieczone i przekrojone biszkopty ułożyć jeden na drugim kolejno: jasny 25 cm, ciemny 25 cm i jasny 22 cm. Nożem uformować kształt kopuły. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i fixów. Odłożyć ok. 1/3 i wymieszać z niebieskim barwnikiem, przełożyć do lodówki. Każdy z blatów (poza ostatnim górnym) posmarować cienką warstwą dżemu oraz kremówki. Złożyć w uformowany wcześniej kształt kopuły. Lalkę owinąć folią spożywczą (od biustu w dół) i wcisnąć na środek tortu. Całość pokryć niebieską częścią śmietany (możecie na tym etapie uformować ładne zdobienia za pomocą szprycy i odpowiednich końcówek, u mnie z braku czasu ograniczyłam się do nałożenia masy łyżką ; ) Udekorować bezikami. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!



Exit mobile version