Site icon marta-gotuje.pl

Tort Lekarz

Dziś mam dla Was kolejną tortową inspirację – Tort Lekarz. Zgodnie z upodobaniami obdarowanej tort przełożyłam lekkim kremem na bazie mascarpone i malinową konfiturą : ) Prosto i pysznie. Polecam!!!

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na 3 blaty.

Składniki na śmietankowy krem:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gęsty krem.

Dodatkowo:

Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, skropić sokiem z cytryny, nałożyć połowę konfitury oraz śmietankowego kremu. Przykryć kolejnym blatem, skropić sokiem z cytryny, dodać pozostałą część konfitury i kremu, przykryć ostatnim blatem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą maślanego kremu. Ozdobić masą cukrową.

Smacznego!


Exit mobile version