Kontakt

blog kulinarny

Tort Lekarz

Dziś mam dla Was kolejną tortową inspirację – Tort Lekarz. Zgodnie z upodobaniami obdarowanej tort przełożyłam lekkim kremem na bazie mascarpone i malinową konfiturą : ) Prosto i pysznie. Polecam!!!

Tort lekarz przepis

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):

  • 4 jajka wielkość L
  • 160 g cukru
  • 160 g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na 3 blaty.

Składniki na śmietankowy krem:

  • 250 g dobrze schłodzonego serka mascarpone
  • 300 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gęsty krem.

Dodatkowo:

  • 1 słoik konfitury malinowej
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • masa cukrowa + barwniki spożywcze
  • sok z cytryny lub limonki

Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, skropić sokiem z cytryny, nałożyć połowę konfitury oraz śmietankowego kremu. Przykryć kolejnym blatem, skropić sokiem z cytryny, dodać pozostałą część konfitury i kremu, przykryć ostatnim blatem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą maślanego kremu. Ozdobić masą cukrową.

Smacznego!


tort dla lekarza



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 listopada, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta z kremem, Przekładane, Torty

10 komentarzy

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 W tortach średnio się czuję, więc cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  1. Jagoda

    Suuuper ❤️

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka

    Oryginalnie, super 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Asia

    Ale fajny ❤️

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Super, bardzo fajny torcik. Podoba mi się, Ciekawe jak smakuje, na urodziny dziecku spróbuje taki torcik wykonać może uda mi sie go zrobić równie pięknie. Pozdrawiam.

    1. Marta

      Polecam, w smaku delikatny, lekki na masie z bitej śmietany i mascarpone. Moim zdaniem dla dziecka będzie idealny, nie za ciężki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 1 =


Top