Site icon marta-gotuje.pl

Tort śmietankowo-jogurtowy z galaretką

Moja córka nie jest wielką miłośniczką tortów, ale zdecydowanie uwielbia galaretkę : ) Ze względu na jej święto postanowiłam, więc przygotować lekki tort śmietankowo-jogurtowy z dużą ilością kolorowych galaretek. Tort jest tak pyszny, że zniknął błyskawicznie i ledwo zdążyłam go sfotografować ; ) Polecam!!!


Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm):

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodać przesiane mąki oraz wodę miksując na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez około 40 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, aby biszkopt się wyrównał. Przestudzony wyjąć z tortownicy i pokroić na 3 blaty.

Składniki na piankę śmietankowo-jogurtową:

Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (można dodać odrobinę mniej wody, aby była bardziej sztywna). Gotową galaretkę pokroić w kostki i wszystkie kolory wymieszać. Część odłożyć do dekoracji. Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a następnie podgrzać na parze cały czas mieszając, do czasu aż się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki posłodzonego jogurtu, wymieszać i całość przelać do pozostałego jogurtu. Bardzo dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę aż zacznie delikatnie tężeć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do jogurtu i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone galaretki i ponownie delikatnie wymieszać.

Do nasączenia:

Wodę wymieszać z cytryną i cukrem. Częścią ponczu nasączyć pierwszy biszkoptowy blat, przełożyć 1/2 masy śmietankowo-jogurtowej, przykryć drugim blatem, ponownie skropić ponczem, przełożyć pozostałą 1/2 część masy śmietankowo-jogurtowej i przykryć trzecim blatem. Nasączyć ponczem i całość przełożyć do lodówki na kilka godzin, aby pianka stężała.

Składniki na krem z mascarpone:

Schłodzone mascarpone, kremówkę utrzeć na puszysty krem, pod koniec dodać cukier puder. (Nie miksować zbyt długo, aby krem się nie zwarzył). Tak przygotowanym kremem udekorować schłodzony tort. Ozdobić odłożonymi galaretkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Inspiracja

 

Exit mobile version