Site icon marta-gotuje.pl

Truskawkowa pokusa – ciasto bez pieczenia

Truskawkowa pokusa to przepyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Ciasto pięknie się prezentuje i super sprawdzi się na letnich imprezach i rodzinnych uroczystościach. Do jego przygotowania wykorzystałam niezawodną śmietankę Łaciata 30%, która się nie rozwarstwia, więc jest idealna do ubijania. Dodatkowo ma długi termin przydatności do spożycia, dzięki czemu zawsze mam ją w domowych zapasach. Pamiętajcie, aby przed ubijaniem koniecznie słodzić ją w lodówce przez co najmniej 12 godzin, to gwarancja sukcesu.

Zajrzyjcie również na stronę Najlepszewkuchni.pl, gdzie znajdziecie moc kulinarnych inspiracji.

Składniki

Truskawkowa pianka (blacha 24×24 cm):

Dodatkowo:

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec wlać chłodną galaretkę, cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę biszkoptów. Przelać piankę, schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia i wyłożyć drugą warstwę biszkoptów.

Mus truskawkowy:

Truskawki podgrzać, zmiksować blenderem na mus. Dodać galaretki (proszek) i żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić, wylać na piankę pokrytą biszkoptami i schłodzić w lodówce do stężenia.

Warstwa śmietankowa:

Schłodzoną śmietankę zmiksować z zimnym mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania gładkiego kremu. Przełożyć na truskawkowy mus.

Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z śmietanka Łaciata

Exit mobile version