Site icon marta-gotuje.pl

Waniliowe ciasteczka bezglutenowe

Waniliowe ciasteczka z cytrynową nutą. Ciasteczka są bez glutenu, więc są również bardzo delikatne i kruche. Moje dzieci szczególnie za nimi przepadają, więc jeśli macie w domu małych łasuchów, warto pomyśleć nad podwójną porcją ; ) Polecam!!

Składniki:

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieć do powstania jednolitego ciasta. Jeżeli ciasto mocno się kruszy, dodać jeszcze 1/2 łyżki wody. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie skrobią ziemniaczaną. Może wydawać się to dość trudne, bo ciasto ze względu na brak glutenu trochę się rozpada. Najlepiej odrywać niewielkie fragmenty ciasta i wałkować każdy z nich oddzielnie. Foremką wyciąć pożądany kształt ciasteczek i układać je na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C (termoobieg) przez ok. 11 minut. Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!

Inspiracja Dr. Oetker

Exit mobile version