Waniliowe ciasteczka z cytrynową nutą. Ciasteczka są bez glutenu, więc są również bardzo delikatne i kruche. Moje dzieci szczególnie za nimi przepadają, więc jeśli macie w domu małych łasuchów, warto pomyśleć nad podwójną porcją ; ) Polecam!!
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 100 g masła
- 15 g cukru pudru
- 8 g cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieć do powstania jednolitego ciasta. Jeżeli ciasto mocno się kruszy, dodać jeszcze 1/2 łyżki wody. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie skrobią ziemniaczaną. Może wydawać się to dość trudne, bo ciasto ze względu na brak glutenu trochę się rozpada. Najlepiej odrywać niewielkie fragmenty ciasta i wałkować każdy z nich oddzielnie. Foremką wyciąć pożądany kształt ciasteczek i układać je na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C (termoobieg) przez ok. 11 minut. Wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!
Inspiracja Dr. Oetker