Kontakt

blog kulinarny

Waniliowe ciasteczka bezglutenowe

Waniliowe ciasteczka z cytrynową nutą. Ciasteczka są bez glutenu, więc są również bardzo delikatne i kruche. Moje dzieci szczególnie za nimi przepadają, więc jeśli macie w domu małych łasuchów, warto pomyśleć nad podwójną porcją ; ) Polecam!!

Ciasteczka bezglutenowe przepis


Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 100 g masła
  • 15 g cukru pudru
  • 8 g cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieć do powstania jednolitego ciasta. Jeżeli ciasto mocno się kruszy, dodać jeszcze 1/2 łyżki wody. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie skrobią ziemniaczaną. Może wydawać się to dość trudne, bo ciasto ze względu na brak glutenu trochę się rozpada. Najlepiej odrywać niewielkie fragmenty ciasta i wałkować każdy z nich oddzielnie. Foremką wyciąć pożądany kształt ciasteczek i układać je na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C (termoobieg) przez ok. 11 minut. Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!

Ciasteczka bez glutenu przepis
Waniliowe ciasteczka bezglutenowe
Kruche ciasteczka bez glutenu

Inspiracja Dr. Oetker



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 lutego, 2019
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasteczka, Dania dla dzieci

14 komentarzy

  1. Emi

    Piękne! przyznam miałam jedno podejście do bezglutenowych i faktycznie ciasto mało się lepiło ale nie wpadłam na to żeby je kawałkami wałkować i wyrzuciłam… teraz się nie poddam tak łatwo, bo widzę że po upieczeniu już trzymają kształt?

    1. Marta

      Praca częściami zdecydowanie ułatwia zadanie, wałek ładnie ugniata mniejsze ilości ciasta i bez problemu można wyciąć kształt i przenieść ciasto na blachę 🙂 Po upieczeniu nic się z nimi nie dzieje, pięknie się trzymają 🙂

  2. Majka

    Łasuchy obecne 😉 Będziemy robić.

    1. Marta

      Super, życzę smacznego 🙂

  3. Nina

    uwielbiam takie ciasteczka 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Ewka

    Pyszności ❤️

    1. Marta

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  5. Isia

    Upiekłam są super 🙂 rodzinka nawet się nie zorientowała że bezglutenu, a jak tylko słyszą o zdrowszej wersji to są na nie 🙂

    1. Marta

      O jaka miła wiadomość! 🙂 Bardzo się cieszę 🙂

  6. ROZ

    DZIECI ZACHWYCONE 🙂 KOLEJNY UDANY PRZEPIS MAM OD PANI DZIEKUJE 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
2 + 25 =


Top