Kontakt

blog kulinarny

Batoniki z siemienia lnianego

Lniane batoniki to idealna zdrowa przekąska. Podstawą jest siemię lniane, a dodatki zależą wyłącznie od naszych upodobań. Bardzo lubimy cieniutkie i mocno wypieczone, bo są wtedy wyjątkowo chrupiące. Świetnie pasują do koktajlu, kefiru itp . Za to w grubszej wersji przypominają lniany chlebek. Polecam!

Batoniki z siemienia lnianego


Składniki:

  • 1 szklanka siemienia lnianego 
  • 4 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki nasion słonecznika 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 1 łyżka maku
  • garść żurawiny suszonej
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki miodu 

Uwaga! Do batoników pasują również suszone śliwki, orzechy, rodzynki, pestki dyni itd. w dowolnych proporcjach. Podstawą zawsze jest siemię lniane.

Siemię lniane i nasiona chia zalać szklanką wody. Odstawić na 30 min do napęcznienia. Dodać pozostałe składniki ,wymieszać i cienką warstwę rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 130°C (termoobieg). Po upieczeniu, jeszcze ciepłe porcjować ostrym nożem,wystudzić. Przechowywać w puszce lub pojemniku. 

Smacznego!

Inspiracja IG Onijka



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 lutego, 2019
Kategorie: Bezglutenowe, Chleby, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dodatki, Wegańskie, Zdrowa żywność

12 komentarzy

  1. Misia

    Pysznie wyglądają i takie łatwe 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

      1. Majka

        Rewelacyjna przekąska 👍

        1. Marta

          Super, że posmakowało 🙂

  2. ROZ

    SUPER POLECAM 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  3. Kasia

    Rewelacyjnie smakują super do chrupania w pracy 🙂

    1. Marta

      Dokładnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 30 =


Top