Włoskie ciasto czekoladowo migdałowe (Torta Caprese)

Tradycyjne włoskie ciasto czekoladowe znane jako Torta Caprese. Nazwa nawiązuje do pochodzenia z pięknej wyspy Carpi. Ciasto jest bardzo proste, intensywnie czekoladowe z dodatkiem mielonych migdałów. Przygotujecie je bez użycia mąki dzięki czemu super sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej. Polecam!!!

Składniki (tortownica 21cm):

  • 180 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70%)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 150 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Dodatkowo do podania:

  • 125 g serka mascarpone
  • owoce, beziki, czekolada itp. do dekoracji

Czekoladę roztopić w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając. Dno miski nie może dotykać wody. Zdjąć z ognia, dodać oliwę z oliwek i ekstrakt z wanilii, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Żółka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Płatki migdałowe zmiksować blenderem na drobny pył. Dodać do żółek, wymieszać. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie i stopniowo wmieszać do czekoladowej masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Przestudzić.

Przed podaniem udekorować serkiem mascarpone i owocami.

Smacznego!

Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂

Przepis na ciasto pochodzi z programu Silvia Colloca jak gotują Włosi.

Zajrzyjcie również na pozostałe przepisy na ciasta oraz mój Instagram .

Komentarzy: 12

  1. Aga
    17 sierpnia 2023 / 11:13

    Takiego mi teraz trzeba! poproszę z dostawą do domu 🙂

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2023 / 0:15

      Gdzie podesłać? 😀

  2. Milena
    17 sierpnia 2023 / 15:35

    Musi być pyszne 😍

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2023 / 0:15

      Potwierdzam 🙂

  3. Isia
    17 sierpnia 2023 / 17:48

    W weekend piekę, czy można pójść na łatwiznę i dać mąkę migdałową? akurat u mnie zalega w szafce 🙂

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2023 / 0:15

      Pewnie, że tak 🙂

  4. Karo
    18 sierpnia 2023 / 16:47

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2023 / 17:21

      Dziękuję, cieszę się, że posmakowało 🙂

  5. 22 sierpnia 2023 / 10:26

    Uwielbiam takie proste i mocno czekoladowe ciasta – pycha!

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2023 / 15:54

      Mam tak samo 🙂 pozdrawiam 🙂

  6. 23 sierpnia 2023 / 13:59

    Nie mogłam przejść obojętnie obok Twojego przepisu na włoskie ciasto czekoladowo-migdałowe – Torta Caprese! 🇮🇹❤️ Jako miłośniczka kuchni włoskiej i wielbicielka kulinarnych eksperymentów, jestem zafascynowana Twoim podejściem do tego tradycyjnego dnia.

    Połączenie czekolady i migdałów w prosty, ale elegancki sposób prezentuje się nie tylko apetycznie, ale i obiecuje cudowne doznania smakowe. Twoje zdjęcia i dokładne instrukcje krok po kroku sprawiają, że wydaje się to być idealnym projektem na weekendowe gotowanie.

    Inspirując się tym przepisem, na pewno przygotuję to ciasto na najbliższą okazję. Już teraz mogę sobie wyobrazić, jak smakuje, i nie mogę się doczekać, aby podzielić się tym smakiem z rodziną i przyjaciółmi.

    Dziękuję za tę kulinarną inspirację i za Twój ciągły wkład w kulinarny świat. Twoje przepisy zawsze zachwycają mnie swoją oryginalnością i smakiem, a Torta Caprese wydaje się być kolejnym hitem!

    Buon appetito e grazie mille!

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2023 / 0:13

      Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 26 =