Turecka zupa z soczewicy i kaszy bulgur

Turecka zupa z soczewicy i kaszy bulgur – zdrowa, aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. Przygotujecie ją błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerza. Super również dla najmłodszych. Polecam!!!

turecka zupa z soczewicy
Turecka zupa z soczewicy

Turecka zupa z soczewicy przepis

Składniki:

  • 100 g cebuli (średnia sztuka)
  • 3 ząbki czosnku 
  • 40 g koncentratu pomidorowego 
  • 20 g masła 
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 30 g ryżu
  • 20 g kaszy bulgur 
  • 2 łyżki mięty, suszonej 
  • 1 ½ łyżeczki soli 
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki lub chili 
  • 1200 ml wody*

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić na maśle, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić kolejne 3 minuty. Dodać soczewicę, ryż, kaszę i przyprawy. Zalać wodą (*jeśli zupa ma być mniej gęsta można dodać 1400 ml), doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Opcjonalnie przy podaniu skropić sokiem z cytryny.

Smacznego!

turecka zupa z soczewica i kasza bulgur
Turecka zupa z soczewicą i kaszą bulgur
Turecka zupa z soczewicą

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na zupy. Źródło przepisu – Cookidoo.

Komentarzy: 8

  1. Aga
    7 listopada 2023 / 14:29

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2023 / 14:31

      Dziękuję i polecam, prosta i pyszna 🙂

  2. Milena
    7 listopada 2023 / 23:19

    Uwielbiam takie zupy 👍🏻

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2023 / 9:25

      Super 🙂

  3. Majka
    8 listopada 2023 / 20:51

    Smakowita zupka 😋 Wyjątkowy aromat dzięki mięcie.

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2023 / 8:39

      To prawda, nawet suszona super daje radę 🙂

  4. Iwona
    1 marca 2024 / 15:44

    Wygląda na bardzo smaczną i sycącą.

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:39

      Dziękuję i polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 23 =