Site icon marta-gotuje.pl

Wieńce drożdżowe z twarogiem i cynamonem

Ciasto drożdżowe, twaróg i cynamon to świetne trio, które osłodzi Wam jesienno-zimowe dni : ) Choć w naszym domu zawsze znajdą się chętni na drożdżówkę, więc takie propozycje mogę przygotowywać niezależnie od pory roku. Polecam!




Składniki (5 sztuk):

Składniki na nadzienie:

Świeże drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru trzcinowego, odstawić na 10 minut. Dodać 100 g mąki,  szczyptę soli morskiej, ciepłe mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Jajka i żółtko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do wyrośniętego rozczynu wraz z roztopionym masłem i pozostałą mąką. Zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego, ciasto jest klejące). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Twaróg wymieszać z cukrem i cynamonem, można zmiksować blenderem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pięć części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta, delikatnie podsypując mąką. Rozsmarować mieszankę z twarogiem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Powstały wałek ciasta naciąć wzdłuż i obrócić 2 wałki, zachowując rozcięcia z farszem na górze. Przewijać jeden wałek na drugi i uformować wieniec. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 minut (jeśli wierzch za szybko się rumieni, przykryć go folią aluminiową). Podawać na ciepło.

Smacznego!


Inspiracja „Razem w kuchni” Z. Cudny

Exit mobile version