Kontakt

blog kulinarny

Wieńce drożdżowe z twarogiem i cynamonem

Ciasto drożdżowe, twaróg i cynamon to świetne trio, które osłodzi Wam jesienno-zimowe dni : ) Choć w naszym domu zawsze znajdą się chętni na drożdżówkę, więc takie propozycje mogę przygotowywać niezależnie od pory roku. Polecam!





Składniki (5 sztuk):

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego + 60 g cukru trzcinowego
  • 100g + 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli morskiej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 żółtko
  • 60 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 65 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu

Świeże drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru trzcinowego, odstawić na 10 minut. Dodać 100 g mąki,  szczyptę soli morskiej, ciepłe mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Jajka i żółtko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do wyrośniętego rozczynu wraz z roztopionym masłem i pozostałą mąką. Zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego, ciasto jest klejące). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Twaróg wymieszać z cukrem i cynamonem, można zmiksować blenderem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pięć części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta, delikatnie podsypując mąką. Rozsmarować mieszankę z twarogiem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Powstały wałek ciasta naciąć wzdłuż i obrócić 2 wałki, zachowując rozcięcia z farszem na górze. Przewijać jeden wałek na drugi i uformować wieniec. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 minut (jeśli wierzch za szybko się rumieni, przykryć go folią aluminiową). Podawać na ciepło.

Smacznego!


Inspiracja “Razem w kuchni” Z. Cudny



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 grudnia, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta świąteczne, Drożdżowe, Drożdżówki

20 komentarzy

  1. Mia

    Pięknie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka

    Uwielbiam takie zawijańce 🙂 Dotychczas robiłam na wytrawnie z czosnkiem niedźwiedzim i zwykłym 🙂 Twoja słodka wersja jest bardzo kusząca 😋

    1. Marta

      Z czosnkiem niedźwiedzim mniammm! u nas przeważnie wszystko się kręci wokół słodkich wersji, ale na Sylwestra przydałyby się też wytrawne przekąski 😉

      1. Majka

        Krem twarogowo-cynamonowy jest przepyszny 🙂 Następnym razem zrobię mniejsze, wyjdzie wiecej sztuk i będą bardziej poręczne 🙂
        Zawijańce z czosnkiem:
        ^500g mąki pszennej
        ^7g drożdży suszonych lub 15g świeżych
        ^350g letniej wody
        ^2 łyżki oliwy
        ^1,5 łyżeczki soli

        ^100g miękkiego masła
        ^60g świeżego czosnku niedźwiedziego(nawet w sezonie trudno dostępny), więc alternatywnie spora garść suszonego
        ^2-3 ząbki czosnku zmiażdżonego
        ^sól, pieprz do smaku.
        Składniki na ciasto wyrobić mikserem. Odstawić na 1h. Po tym czasie podzielić na 8 części i dalej zrobić tak samo jak z powyższymi wieńcami.
        Odstawić na 30 min. Po tym czasie posmarować rozbełtanym białkiej, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok. 20 min.
        W czasie wyrastania ciasta zblendować składniki na masę maślano-czosnkową 🙂

        1. Marta

          Brzmi pysznie, dzięki! mi się niestety jeszcze nigdy nie udało trafić na świeży, ale suszony też bardzo lubię 🙂

  3. Nora

    Super! takich zawijańców jeszcze nie próbowałam ale uwielbiam Twój odrywany chlebek więc jak smakuje podobnie to biorę w ciemno 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  4. Róża

    Wspaniale się prezentują <3 drożdżowe mnie nie lubi, ale pora się przelamać 🙂

    1. Marta

      Dokładnie! najtrudniej zacząć, a jak już się uda to okazuje się, że ciasto drożdżowe nie jest wcale takie straszne 🙂

  5. Kasia

    Uwielbiam takie drożdżóweczki 🙂

    1. Marta

      Mam podobnie 😉

  6. Milena

    Myślę już o świątecznych wypiekach ale takim wieńcem bym nie pogardziła 🙂 nada się na Święta? 🙂

    1. Marta

      Oczywiście, cynamon jest, więc można zaliczyć 😀

  7. super zawijańce 🙂 na drożdżowe zawsze jestem chętna 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 U nas też chętnych nigdy nie brakuje 🙂

  8. Jagoda

    Pyszne są i fajne do śniadaniówki 🙂 zamiast cynamonu dodałam owoce 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top