Kontakt

blog kulinarny

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc pora zaplanować wigilijne menu : ) U nas na pewno nie zabraknie sernika z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Bezowa pianka i kakaowa kruszonka dopełniają pysznego efektu. Ze względu na wzmożony czas, gdy pieczemy dużo ciast i kilka dań jednocześnie, super sprawdzają się technologie takie jak Dual Cook. W tym samym czasie przygotowujemy różne potrawy i to bez mieszania zapachów! Za pomocą separatora dzielimy piekarnik na dwie strefy z różnymi ustawieniami i poza pysznym sernikiem przygotowujemy równocześnie np. wigilijny piernik, na który przepis zdradzę Wam już wkrótce : ) 


Sernik z brzoskwiniami przepis
Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):

  • 5 żółtek ( z jajek wielkości L)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zimne masło pokrojone w małe kawałki oraz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części i owinięte folią spożywczą schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 20 minut. Po tym czasie jedną z nich zetrzeć na grubych oczkach tarki na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut, przestudzić.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g śmietany 18 % (można zastąpić kremówką)
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Twaróg zmielić co najmniej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę.

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (850 ml)
  • 5 białek (z jajek wielkości L)
  • 1 szklanka cukru

Na przestudzony spód wylać masę serową, ułożyć dokładnie odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Lśniącą pianę przełożyć na brzoskwinie i delikatnie, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Na bezę zetrzeć pozostałą część kakaowego ciasta (na dużych oczkach tarki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!


Sernik na kruchym spodzie

sernik z brzoskwiniami i bezą przepis
 

Piekarnik samsung dual cook
Piekarnik samsung

Jeśli zdecydujecie się na zakup piekarnika Samsung do 24 grudnia, otrzymacie jako prezent zestaw do słodkich wypieków z produktami Delecta oraz Bakalland i kulinarną broszurą „Mała Księga Ciach” : )

Szczegóły promocji i dodatkowe informacje na temat piekarników Samsung dostępne są pod adresem www.kuchnia.samsung.pl.

 

*Wpis powstał przy współpracy z Samsung



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 grudnia, 2016
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Konkursy, akcje, eventy, Serniki, Wyroby na różne okazje

58 komentarzy

  1. Natalia

    Ale smakowicie wyglada !

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Matylda

    Najlepszy sernik na świecie 🙂

  3. Ania

    Uwielbiam serniki a Twój wygląda bardzo okazale chyba się skusze 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, daj znać jak smakowało 🙂

  4. Majka

    Połączenie smakowe jest świetne 🙂 Żeby to wszyscy w domu lubili brzoskwinie…

    1. Marta

      Co za pech! ale może dla tych, którzy nie lubią dorzucisz np. wiśnie? 🙂

  5. Jaga

    Mniaaaaam ❤️

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  6. Aga

    Ojjjj nie wytrzymam do świąt będę piec już jutro 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  7. Ula

    Jakie cudo i teraz nie wiem na co się zdecydować, bo będę piekła tylko jedno ciacho w tym roku na święta 🙁

    1. Marta

      Oj trudny wybór 🙂 sama nie wiem, co bym wybrała 🙂

  8. Kasia

    Uwielbiam takie serniki 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Monia

    Prawdziwie świąteczny klimat 😊

    1. Marta

      To już niedługo <3

  10. Ania

    Marto zaglądam do Ciebie często i tym razem nie mogę nie skomentować po prostu pięknie! a Twoje przepisy zawsze mi się sprawdzają, więc bez obaw upiekę ten sernik na święta i na pewno zbierze wiele pochwał jak zawsze 🙂 Pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo, bardzo mi miło, dziękuję! i mam nadzieję, że uda mi się dalej inspirować 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

    1. Marta

      W prostocie siła 🙂 super, że posmakowało 🙂

  11. Zuza

    Sernik wyszedł przepyszny polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  12. Anita

    Super serniczek 🙂 dobrze że Wigilia już jutro bo chyba by nie doczekał 🙂 wsyztskiego dobrego Pani Marto czytelniczka Anita 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt 🙂

  13. Renia

    Super smak taki własnie pamiętam jak spędzałam święta u Babci 🙂 Milo bylo powrocić 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę, że mogłam przywołać wspomnienia 🙂 Klasyka zawsze górą 🙂

  14. Asia T.

    Przepyszny klasyczny sernik dziękuję za inspirację 🙂

    1. Marta

      Bardzo proszę 🙂 miło mi, że posmakował 🙂

  15. Inus88

    Bardzo lubię takie serniki bo przypominaja mi smak dzieciństwa 🙂 moja Mama też taki robiła ale w jasnej wersji i zawsze miałam problem z pianką .. z Twojego przepisu wyszła perfekcyjnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  16. FitFreak

    Przepyszny!!!

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂

  17. Jowita

    Sernik jest dokładnie taki jak pamiętam u mojej Mamusi 🙂 bardzo fajny przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, cieszę się, że posmakował 🙂

  18. Ania K.

    Kocham takie tradycyjne ciasta 🙂 smak dzieciństwa 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Jagoda

    Wyszedł idealnie łącznie z bezową pianką dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Oli

    Ciacho wyszło przepyszne 🙂 oczywiście nie miałam brzoskwiń a nie uznaję puszkowanych owoców ale z jabłuszkami świetnie też pasuje 🙂

    1. Marta

      Świetna podmiana 🙂 cieszę się, że smakowało 🙂

  21. Kuna

    Najlepszy bez dwóch zdań 🙂 jak ja długo szukałam takiego przepisu :))))) pominęłam kakao bo u mnie raczej jasna wersja lepiej schodzi i naprawdę ideał 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 u nas akurat wersja kakaowa zawsze wyżej ceniona 😉

  22. Nina

    Wyszedł pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Ewa.J.

    Serniczek wyśmienity bardzo nam smakował 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  24. Ula

    Mniam mniam kocham Twoje serniki 🙂 kiedyś namiętnie piekłam ten z mascarpone a teraz już drugi raz z brzoskwiniami był 🙂 dziękuję za wszystkie inspiracje 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  25. Carla

    Sernik idealny pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

  26. Milena

    Cudowny przepis 🙂 serniczek pychotka 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  27. Agata

    Przepyszny wyszedł bardzo dziękuję 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top